Leírás és Paraméterek
AVX Brazil Blend (80 % arabica / 20 % robusta)
Pörkölési szint: Sötét.
Ízvilág: Étcsokoládé, kakaó és barna cukor.
Elkészítéshez ajánlott eszközök: Eszpressó, automata kávégépek, kotyogó és Phin.
Összetevők: 80 % Arabica és 20 % Robusta:
Szicíliai eszpresszó, egyenesen Brazíliából? Lehetséges!
Brazil blendünk megalkotásakor egy olyan kávét szerettünk volna létrehozni, ami kiváló alapanyagot biztosít egy "régimódi" olaszos ristrettó elkészítéséhez. Mivel manapság csak úgy röpködnek az 1:2, 1:3 arányú italok.
Azért brazil kávékra esett a választásunk, mivel ezek nagyon népszerűek csokoládés, csonthéjas ízviláguk miatt. Ugyanakkor vagy külön kerülnek értékesítésre, vagy más termőterületek kávéival keverve. Ezért szerettünk volna egy olyan keveréket, amiben ebből az országból származó kávék kapnak helyet. A két arabika selymes, csokoládés és kakaós ízjegyeket kölcsönöz a kávénak, amíg a robusztának köszönhetően megjelenik a karakteresség és a nagyobb testesség is.
De hogyan is készül a ristretto?
Kávézói környezetben általában 2 mód lehetséges:
1. "Áhh tudod kivel fogsz te szórakozni..." És kap az ember egy normális presszót.
2. Darabolós módszert alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy szimplán hamarabb állítják le a csapolást, vagy veszik ki az egyik csészét a kar alól. Úgyhogy az ember kap egy leértékelt eszpresszót.
De, ha BÁRKI nekiáll egy 10 perces állítási műveletnek minden alkalommal, amikor valaki ristretto-t kér, minden elismerésem! Vendégem valahol egy kevésbé tradicionális dupla ristretto-ra.
Ha ezek nem ideális módok, akkor hogyan lehet még?
Ugyanakkor van egy harmadik módszer, ami kiváló otthonra is, amennyiben megfelelő idő áll rendelkezésre. Világosabb pörköléseknél a kivonatolási arány általában 1:2, vagy akár 1:3. Ez azt jelenti, hogy 10 gramm kávéőrleményből 20 gramm folyadék készül, vagy 60 gramm utóbbi esetben.
Amíg a ristretto inkább az 1:1 arányhoz közelít. 1:1-1:1,5. Tehát ebben az esetben 10 gramm kávéőrleményből 10-15 gramm folyadékot készítünk. Nyilván az idő sem mindegy, mivel annyira nem jó, ha ezt 15-20 másodperc alatt érjük el.
Úgyhogy az őrlőt biztosan finomabb állásba kell tekerni. Úgy érdemes saccolni, hogy 35-40 másodperc alatt jöjjön le a kívánt mennyiség (lehet akár több is, de sokan matematikai táblázattal állnának itt a vevőszolgálaton, hiszen 30 másodperc felett nincsen kávé). Én arra bíztatok mindenkit, hogy ha esetleg 40.5 másodperc alatt folyik le az ital, akkor is bátran kóstolja meg. Egyrészt tanul valami újat, másrészt a következő jó kávét megtanulja értékelni (de elárulom hogy akár egy 50 másodperces lefolyás is lehet finom).
Elmondható, hogy érdemes ezt a módszert egyéb sötétebb pörkölésű kávékkal is megpróbálni. Mintha egy új dimenzió nyílna meg az ember előtt, teljesen más ízvilága lesz a kávénak. Így akár az enyhe, "nem kívánt" gyümölcsösség is eltűnhet a csészéből.