Leírás és Paraméterek
AVX Chocolate & Orange Blend
Pörkölési szint: Közepesen világos.
Ízvilág: Étcsokoládé és narancs kettőssége jellemzi, hosszan tartó utóízzel.
Tejes italban: Étcsokoládé és kakaó.
Elkészítéshez ajánlott eszközök: Eszpresszó, kotyogó és Phin.
Összetevők: 100 % Arabica
- 60 % Nicaragua Pacamara-Orange Honey Pulped Natural-87,5p- 40 % Ethiopia Yirgacheffe Gr. 2.
AVX Chocolate and Orange blend (100 % arabica blend). A keverék megalkotásakor a cél az volt, hogy a nevéhez hű ízvilágot sikerüljön alkotni, mindenféle mesterséges ízesítők és aromák nélkül. A blend csak arabica kávékból tevődik össze. Egyik felét az Ethiopia Yirgacheffe Gr. 2 Konga Coop adja. Amely egy őshonos etióp (Heirloom) variánsokból álló, mosott eljárással feldolgozott tétel. Ez adja a keverék gyümölcsösségét (és narancsos ízvilágát), amely már-már névjegyévé vált a területről érkező kávéknak. Ezt egészíti ki a Guatemala SHB EP Huehuetenango. A Mexikóval határos régió mikroklímája ideális viszonyokat biztosít a kávétermesztéshez. Ez egy szintén mosott eljárással feldolgozott kávé étcsokoládés és citrusos aromákkal, szirupos testességgel. Az összetevőket tekintve Typica, Bourbon, Caturra és Catuaí variánsokból áll. A keverék alkotóelemeinek közös tulajdonsága, hogy a betakarítás során kézzel szüretelik őket.
Pörkölését tekintve közepes.
Eszpresszónak elkészítve ajánljuk, 1 : 1,5 - 2 kivonatolási aránnyal, 25-35 másodperces lefolyási idővel. Érdemes a kávét a pörköléstől számított legalább 14. napig pihentetni.
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:307mg/dl --- CGA>500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 8--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaznak koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:110/91
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)
Leírás
AVX Chocolate & Orange Blend
Pörkölési szint: Közepesen világos.
Ízvilág: Étcsokoládé és narancs kettőssége jellemzi, hosszan tartó utóízzel.
Tejes italban: Étcsokoládé és kakaó.
Elkészítéshez ajánlott eszközök: Eszpresszó, kotyogó és Phin.
Összetevők: 100 % Arabica
- 60 % Nicaragua Pacamara-Orange Honey Pulped Natural-87,5p- 40 % Ethiopia Yirgacheffe Gr. 2.
AVX Chocolate and Orange blend (100 % arabica blend). A keverék megalkotásakor a cél az volt, hogy a nevéhez hű ízvilágot sikerüljön alkotni, mindenféle mesterséges ízesítők és aromák nélkül. A blend csak arabica kávékból tevődik össze. Egyik felét az Ethiopia Yirgacheffe Gr. 2 Konga Coop adja. Amely egy őshonos etióp (Heirloom) variánsokból álló, mosott eljárással feldolgozott tétel. Ez adja a keverék gyümölcsösségét (és narancsos ízvilágát), amely már-már névjegyévé vált a területről érkező kávéknak. Ezt egészíti ki a Guatemala SHB EP Huehuetenango. A Mexikóval határos régió mikroklímája ideális viszonyokat biztosít a kávétermesztéshez. Ez egy szintén mosott eljárással feldolgozott kávé étcsokoládés és citrusos aromákkal, szirupos testességgel. Az összetevőket tekintve Typica, Bourbon, Caturra és Catuaí variánsokból áll. A keverék alkotóelemeinek közös tulajdonsága, hogy a betakarítás során kézzel szüretelik őket.
Pörkölését tekintve közepes.
Eszpresszónak elkészítve ajánljuk, 1 : 1,5 - 2 kivonatolási aránnyal, 25-35 másodperces lefolyási idővel. Érdemes a kávét a pörköléstől számított legalább 14. napig pihentetni.
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:307mg/dl --- CGA>500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 8--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaznak koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:110/91
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)