12990Ft-tól

Ingyenes kiszállítás

12990 Ft-ig a szállítási költség 1299 Ft.

 

 

 

Barion vásárlói tájékoztató

 


Újdonságok, Tesztek.
AVX Speciality

Hamarosan világos pörkölésű speciality kávékkal bővül a kínálatunk.

 

Nemsokára kapható:

Columbia Campo Hermoso

Delfin Herrera Lopez termelő, díjnyertes, nedves feldolgozású kávéja.

Vérnarancs és aszalt sárgabarckos ízjegyekkel.

Lelit Újdonságok!

A legújabb Lelit katalógus már letölthető.

Nagyon sok új termék jelent meg a kínálatban.

Lelit_katalogus_2016.pdf

 

Lelit Újdonságok

Lelit 81T--Lelit_81T.pdf

Lelit91T--Lelit91T.pdf

Cunill Tranquilo Tron daráló teszt.

Ár-adó – Cunill Tranquilo Tron ABS

Új szereplő csobbant a hazai kávéőrlő-tenger(szem) állóvizébe. Vajon mekkora hullámokat vet?

A különböző kávés fórumokon az egyik állandó téma: milyen kávéőrlőt vegyek? A szóba jöhető megoldások, ötletek igen változatosak. Sokan otthoni felhasználásra is profi, ipari őrlőt választanak – leginkább persze, használtat, mert az új „nagyvasak” ára bizony, „okosba’” vásárolva is 200 000 Ft körül kezdődik.

Aki új, garanciális, emészthető árú, és méretű (!)őrlőt keres, de kilépne az Iberital Challenge és klónjai, valamint a Graef kategóriából, annak már nehezebb a dolga. Lássuk a felhozatalt: Catler CG 8030, Eureka Mignon Istantaneo (mindkettő gond nélkül beszerezhető itthon), Bezzera BB005 (elvileg van importőre, gyakorlatilag...hagyjuk!). A Fiorenzato F4 Nano (tapasztalatból mondom) az „ajánlott” kategóriába tartozik, ám majd’ 200 000 Ft az itthoni ára, a Mazzer Mini otthonra kevésbé praktikus „pofozós” változatára 254 000 Ft-os árat találtam...

Néhány hete egy új márka, a spanyol Cunill különböző árú/tudású őrlői színesítik a hazai palettát, az importőrtől a Tranquilo-Tron ABS érkezett hozzám „próbajátékra”. Nomen est omen: a készülékház bizony (esetünkben fekete) műanyag, viszont a ruha alatti hardverrel minden rendben, hiszen ebben a súlycsoportban a 275W-os motorteljesítmény, és a 60mm átmérőjű, sík késpár is dicséretes. A készülékházon fix (leszerelhetetlen) a portafilter-tartó villa, melyben stabilan fekszik a ráhelyezett szűrőtartó kar. Alatta öblös tálca fogja fel az esetlegesen melléhulló őrleményt. A tálca középső része egy mozdulattal kiemelhető és tisztítható – praktikus megoldás!

A tesztkészülékhez öblös, 1kg kávé elnyelésére képes babtartályt mellékeltek, ami véleményem szerint egyrészt otthoni használatra feleslegesen nagy, másrészt elrontja a vizuális összképet – kissé „fejnehéznek” mutatja a darálót. Mivel a gyári leírás szerint kisebb (500g-os) tartállyal is választható a modell, érdemesebb lenne azzal rendelni, hiszen a filigránabb fejrész 4 cm-es magasságcsökkenést is eredményezne. A gyári rezümé szerint törhetetlen műanyagból készült babtartállyal a méretén kívül más gond nincs: könnyen oldható gyorszárral csatlakoztatható a géptesthez. A tartály nyakrészén a profi darálókhoz hasonlóan egy műanyag lapocskával lehet elzárni a kávébabok útját, így a kehely szükség esetén akár kávéval teli állapotában is leemelhető az őrlőről.

A tartály előtt/alatt trónoló, kék háttérvilágítású, multifunkciós LCD-kijelzőn:

- választhatjuk meg a géppel való „párbeszéd” nyelvét (angol, francia, olasz, spanyol)

- programozhatjuk be külön-külön a szimpla, illetve dupla adag őrlemény mennyiségét – igen pontosan, 0,1 másodperces (!) lépésben

- olvashatjuk le a daráló „előéletét” (adagszámláló)

Az őrleményfinomság állítása két kezet kíván, így a véletlen eltekergetés kizárt: egyik kezünkkel lenyomunk egy rugós reteszt, ezután másik kezünkkel a babtartály nyakrésze alatt lévő, fogazott állítótárcsát átfogva tudjuk finom, apró osztásonként – tehát nem fokozatmentesen – szabályozni az őrlésfinomságot. Ezzel nincs is baj – azzal már inkább, hogy nincs semmiféle, az őrleményfinomság pontos, reprodukálható beállítását segítő fokozatbeosztás, skálázás! Iberital Challenge-en, Ascaso i2-n edzett lelkemen (ezeken sincs skálázás...) e tény nem ütött sebetJ, de azt mondom: kár volt ezen spórolni a Cunill tervezőműhelyében...!

Mert az összkép még ennek ellenére is pozitív. A megfelelő őrleményfinomság beállítása után gyerekjáték az adagok beprogramozása. Jól sikerült a kiömlőcsőr és a portafilter-tartó villa pozícionálása: az őrlemény pontosan a villára helyezett kar megfelelő pontjába, a szűrőbe érkezik, szűk sugárban, gyakorlatilag mellészórás nélkül. Az őrlés sebessége (2g/sec) otthoni használatra több mint elegendő, az őrlési folyamat meglehetősen csendes (különösen a kis Ascasóhoz szokott fülemnek). Az őrleményadagolás pontossága 10 egymást követő dupla (beállított érték 17g) mérése alapján 0,5g-on belül volt. A „csak” 60mm átmérőjű kések miatt azt vártam, hogy a Cunill rögösíti majd az őrleményt – és nem lett igazam: rögösödésnek a nyomát se’ láttam, még 15-20 dupla adag gyors leőrlését követően sem!

Konklúzió: a vetélytársak között (és itt nem csupán a fentebb említettekre gondolok) van jobban csengő márkanevű, részletgazdagabb kivitelezésű modell, ez nem vitás. Vásárláskor azonban – különösen a hazai piacon – a vételár bizony, komoly szerepet játszik a döntéshozatalban, és e téren (is) jól áll a fekete spanyol versenyző: 1 év garanciával a bruttó vételára 89 900 Ft az importőrnél (www.avxcafe.hu). /Ja, igen: egy tamper is lapul az őrlő gyári csomagolásában. Nem a szokásos, semmire sem jó, a nagyi stoppolófájára emlékeztető „kétfejű” vícctamper, hanem egy abszolút használható, normál méretű (58mm), jó fogású,  fekete (műanyag?, teflon?) tömörítő – össze is fotóztam házi kedvencemmel, egy Lali.hu-féle „nehézsúlyú” darabbal./


Lelit 91T tesztelés.

cím: Családfő – Lelit PL91T

lead: A Lelit választékában az egykörös (egybojleres), PID-es gépek kategóriájában a csúcsmodell a Lelit Gilda PL41-PLUS T – volt...de vajon mit tud az új zászlóshajó?

Kinek a pap, kinek a paplan: nekem bejönnek az inox "karosszériás" kávégépek. Az új Lelit a fotók alapján, de élőben - a gyári csomagolásból kibontva - is tetszett, talán azért is, mert egy korábbi, kedves masinámra (ECM Casa Prima) emlékeztet. A mellékelt tartozékok közül (szimpla és dupla szűrő, vakszűrő, műanyagból készült őrleményadagoló kanál és tamper, vízlágyító patron, tápkábel) a fém vakszűrő kellemes meglepetés: még jóval drágább gépekhez sem nagyon adják a gyártók...! Egyedi kivitelű a súlyos, masszív szűrőtartó kar: a szűk ívű, dupla kifolyója közötti kis „talpra” lehet támasztani a kart, ami – tamperállvány híján – segíthet a tamperolás során.

A majd’ 10kg-os Lelitet a konyhapultra helyezve elégedetten konstatáltam, hogy stabil, jól tapadó gumilábakon áll, nem lehet csak úgy odébb lökni a helyéről. A tápkábel csatlakoztatása után – szemből nézve – a készülékház bal oldalán lévő fekete billenőkapcsolóval lehet üzembe helyezni a gépet. A frontrész bal oldalán sorakoznak a kezelőgombok. Fentről lefelé:

a kávékészítés (pumpa) indító/stop-gombja

gőzölés (a gőzszabályzó tárcsa a készülékház jobb oldalán található)

forróvíz-vételezés.

A jobb felső sarokban a működés (kávékészítés) közben háttérvilágítással fényeskedő manométer, alatta pedig a hangzatos LCC (Lelit Control Center) nevű egység helyezkedik el.

Az LCC „lelkivilágába” való belépésre, illetve a menürendszer kezelésére a kijelző alatti „-„ , „+” gombok szolgálnak, az alábbi funkciókból lehet választani:

-     vízhőfok állítás

-     gőzhőmérséklet szabályzás

-     az ideális kávékészítési idő beállítása (pl. szerintünk 30 másodperc az ideális lefolyási idő, ezt beállítjuk a megfelelő menüpontban. Amikor elindítjuk a kávékészítést a bal felső gombbal, indul a stopper is, amikor lepereg a beállított 30 másodperc, a kijelzőn megjelenik az „OK” felirat – de a kávékészítést ettől függetlenül nekünk kell megállítani!)

-     előáztatás (ki/bekapcsolása)

Az üzembe helyezést követően saját nyomásmérő karral ellenőriztem a víznyomást. A bő 9 bar-os értékkel (ennyit mutatott a beépített manométer is) elégedett voltam, így nem kellett „műteni” a meglehetősen eldugott helyen szerénykedő (amúgy fém, nem bóvli műanyag) OPV-t.

Következett a vízhőfok akkurátus beállítása, ami tapasztalataim szerint egy PID-es kávégépen sem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Az általunk beállított értéket ugyanis a felfűtési/stabilizálódási idő után pontosan tartja az elektronika – legalábbis a gépnek/bojlernek azon a pontján, ahol a hőérzékelő van...azonban ez általában köszönőviszonyban sincs a (kávépogácsát érő) főzővíz hőmérsékletével!!! (A saját, PID-es Rancilio Nancy gépemnél 112 ºC –os beállítás mellett 91 ºC-os a főzővíz. A két, egymástól jelentősen különböző értéket elvileg lehet közelíteni egymáshoz – hogy a PID tényleg a valós értéket mutassa -, de ebbe még sosem mélyedtem bele...) A teszt-Lelitnél ez a következőképpen nézett ki: az LCC-n 107 ºC-ra állított vízhőmérsékletnél a fejből kilépő víz hőmérséklete 91ºC volt. Azért volt cél pont ez a hőmérséklet, mert az éppen itthon lévő 80/20-as Mokarico Columbia kávéhoz ez a hőfok passzolt. (A vízhőfok beállításához egy TFA LT-101 típusú hőmérőt használtam)

A másik, óvatosan kezelendő információ a gép kihűlt, hideg állapotából való felfűtési ideje. Reggel bekapcsoltam, a kijelzőn szépen látszott a felfűtési ciklus: 21 ºC – ról, szoba(konyha)hőmérsékletről indult, s alig 5 perc után következett a „107 ºC, OK!” kiírás, vagyis – elvileg – már üzemkész volt a Lelit. Gyakorlatilag ekkor 68 ºC-os kilépő vízhőmérsékletet mértem, de ez nem lepett meg, mert a gyakorlatilag azonos paraméterű Ranciliómmal (Rancilio bojler: 0,3 l; 1100 W, Lelit bojler: 0,3 l; 1250 W) szerzett tapasztalataim szerint bő félórás felfűtési idő kell ahhoz, hogy a gép tényleg hőstabil legyen. Úgy gondolom, ez nem jó, ez nem rossz – ez tény, amit egy ekkora gépnél bizony, el kell fogadni. Akinek gyorsabb felfűtési idejű gépre van igénye, válasszon valami thermoblokkos masinát (Quickmill 0650, Turmix TX10, stb.)

Ami érdekes volt a használat során: egy dupla espresso csapolását követően (ez kb. 2x25ml = 50ml) az LCC kijelzőjén szemrebbenés nélkül maradt a 107ºC-os érték – és nem változott a gyors szűrőkar levétel + fejöblítés után sem (ez még 50ml víz vételezése a 300ml-es bojlerből), pedig a bojlerfűtés hallhatóan beindult! Nagy gond persze, nincs, mert méréseim szerint ilyenkor 3-4 perc után visszaáll a gép/bojler hőstabil állapota (nagyjából kell is ennyi idő a következő kör – csészemelegítés, őrlés, tamperolás, stb. - bekészítéséhez), de megnyugtatóbb lenne, ha a bojlerben végbemenő hőmérsékletváltozásokról a kijelzőn láthatnánk valós információt. (Érdemes volna ezt jelezni a gyárnak, nem gondolom, hogy bonyolult dolog az orvoslása.)

A rend kedvéért kipróbáltam a gép gőzölési képességeit, bár az ilyen és hasonló, egykazános gépeken a sok nyűg miatt (fel kell fűteni a gépet a gőzöléshez, majd utána visszahűteni a normál, kávékészítési hőmérsékletre) nem használom ezt a funkciót (a sajátomon sem). Röviden: a Lelit gőzkapacitása bőven megfelel egy, de akár két cappuccinóhoz szükséges tejmennyiség „felizgatásához” – ennyi! A forróvíz-vételezési lehetőségről is a fentiekhez hasonló a véleményem (ha egy bögre teához szükséges forró vizet csapolunk a 3 decis kazánból, hát...szvsz nem erre való egy ekkora kávégép!).

Az együttélés összességében kellemes volt a csúcs-Lelittel, nem utolsósorban a sok átgondolt, praktikus részletmegoldásnak köszönhetően. Ilyen mindenekelőtt az igen jó torziós merevségű, az elődmodelleknél sokkal stabilabb, masszív gépváz. A beépített, öblös, 2,7 literes víztartályt igen ritkán kell utántölteni – ha elfeledkeznénk róla, nincs baj, mert „alacsony vízállásnál” nem működik a pumpa, s az LCC tájékoztat az üzemszünet okáról. Az egy mozdulattal kihúzható csepptálca 0,75 l (!!!) vízzel még gond nélkül kiemelhető a helyéről – ezt az adatot csak az tudja igazán értékelni, akinek a konyhaasztalát már öntötte el a kávégépének jelképes méretű csepptálcájából kicsörgedező, koszos víz...!

A Lelit PL91T ritka madárnak tekinthető a maga „súlycsoportjában”, ugyanis rajta kívül nemigen akad gyárilag PID-del ellátott kávégép. Bár egy régebbi, „mezítlábas” típust is lehet utólagosan PID-del „okosítani”, ez nem mindenkinek járható út, vagy éppen elfogadható alternatíva. Nekik lehet jó választás a hivatalos hazai importőrtől, számlával, 1 év garanciával megvásárolható Lelit PL91T (219 900 Ft).

NmEyNTl