Kezdőlap »» Burundi Kayanza Bécsi Pör. kávé 500g
Burundi Kayanza Kiryama Microlot
Ország: Burundi
Régió: Kayanza
Tengerszint feletti magasság: 1760 méter
Fajta: Bourbon
Feldolgozási mód: Mosott, majd napon szárított.
Ízjegyek: Melasz, zöld alma, melyet citrusos savasság egészít ki.
Burundi az afrikai kontinens keleti részén helyezkedik el, Ruanda, Kongó és Tanzánia által határolva. Az innen érkező kávék ízvilága meglehetősen komplex, akár csak a "szomszédból" érkezőké. Ízjegyek tekintetében a bogyós gyümölcsök és citrusok dominálnak, florális tulajdonságokkal együtt. Történelme során a kávétermesztést súlyos csapások kísérték. 1960-as függetlensége elnyerése után az ország ültetvényeit vagy magára hagyták, vagy megsemmisítették. Ezekben az időkben a kávé nem számított prioritásnak a minőség pedig elkezdett romlani. Azonban a környező országok sikerén felbuzdulva újra teret hódított a kávé termesztése iránti igény. Sajnos nem csak ebben hasonlít a szomszédos országokra a kávés világ. Itt is jelen van a "Potato-defect". Ez úgy jön létre, hogy egy bogár (Antestia), megrágja a kávét és különböő baktériumokat hagy hátra, melyek metabolikus reakciót indítanak el. Ez miatt burgonyára hasonlító íze lesz a kávénak. Ez a hiba szabad szemmel nem észrevehető a zöld kávén, de a pörkölt kávén sem. A kontinens többi országához hasonlóan a farmereknek itt is csak kisebb terület áll a rendelkezésére. Így tulajdonképpen szinte minden "microlot". A kávékat szövetkezeti/központi feldolgozó-állomásokon dolgozzák fel és előfordul, hogy több farmer kávéjából kerül ki egy tétel. Az így kapott kávé általában a feldolgozó-állomás nevét viseli (esetünkben Kiryama). A kávékat többnyire mosott eljárással dolgozzák fel, melyre a márciustól júliusig tartó betakarítási időszakot követően kerül sor.
Ez a tétel egy microlot, amely Kayanza provinciából érkezett. A Kiryama malomban dolgozták fel, mosott eljárással. Ezt követően napon szárították. A kávé egy olyan szövetkezet által került forgalomba, akik nagy hangsúlyt fektetnek az infrastruktúra, feldolgozási módok és oktatás fejlesztésére. Ennek köszönhetően az utóbbi években több tétel is győzött a "Cup of excellence" versenyen. A tétel Bourbon variánsból áll, mint az ország kávétermésének a legnagyobb része. Ízvilágára a melasz, zöld alma, bogyós gyümölcsök és citrusok jellemzőek. A magas tengerszint feletti magasságnak köszönhetően a kávék természetesen édesek, a hosszabb érési fázis miatt.