12990 Ft-tól Ingyenes kiszállítás

12990 Ft-ig a kiszállítás: 1299 Ft.

PostaPont-ra szállítás: 999 Ft

A szállítási költségek Magyarország

közigazgatási határain belülre

vonatkoznak.

Barion vásárlói tájékoztató

 


Kezdőlap »» Kenya Ikinu-88p Hamburgi Pörk. Kávé 250g


        

Kenya Ikinu-88p Hamburgi Pörk. Kávé 250g

Pörkölés dátuma: 2019.08.14.

Akciós Népszerű

Nincs készleten

 

Raktáron: 0 db
Elérhetőség: Készleten
Cikkszám: 052C2
Ár (nettó) : 1 803 Ft
Ár (bruttó) (27 %):
2 290 Ft
Termékfigyelő:
Termékfigyelő

Kenya Ikinu

Kenya Etiópiával határos afrikai ország. Azonban a kávé őshazájával való közelség ellenére csak sokkal később kezdtek el Kenyában kávét termeszteni kereskedelmi célra. Nagyon sok a mai napig exportra termelt variáns előbb "átutazta" a bolygót, mielőtt elnyerte helyét az ültetvényeken. Ekkor érkezett a Mocha és a Bourbon is. Ezek természetesen adaptálódtak és mutálódtak a helyi éghajlatnak és az ásványi anyagokban gazdag talajnak megfelelően.

Az ország viszont nem csak a kávétermesztéséről híres, hanem teáiról is. Előbbit főként exportra értékesítik, utóbbit pedig előszeretettel fogyasztják az otthonaikban is. Ennek a két portfóliónak köszönhetően a világpiacon is egyre nagyobb szerephez (és hanghoz) jutott. Annak ellenére, hogy - Etiópiához hasonlóan - itt is a kisbirtokosi termelés a jellemző. A farmerek pedig, hogy nagyobb erőkifejtés érdekében szövetkezetekbe tömörülnek.

Az  itt termő kávékra a komplexitás jellemző. Ízben a fűszerestől a paradicsomos ízvilágon át a citrusosig minden megtalálható. Az ízvilágot nem csak a variáns, hanem az adott régió mikroklímája, talaja és a feldolgozási mód is befolyásolja. A feldolgozást leginkább mosott eljárással végzik, de egyre keresettebb a piacon a naturál eljárás is. Utóbbi főként azért érdekes, mert még mindig érezteti a hatását az a mozgalom, hogy a naturál/száraz eljárással feldolgozott kávé gyengébb minőségű és rosszabb ízű, mint mosott társaik. Ez akár igaz is lehet, amennyiben a szárítást és fermentálást nem megfelelően végzik. Kenyában tradicionálisan a rosszabb tételeket dolgozták fel naturál eljárással (kevesebb erőforrást igényel). Viszont pár pörkölő kínálatában megjelent egy-két kiváló száraz eljárással feldolgozott kávé is.

Variánsok tekintetében leggyakoribb az SL28 és az SL34. Ezeket a "Scot Laboratories" fejlesztette ki és a szám az adott minta sorszáma volt (összesen 40 "változat" készült).

Ilyen változatokból áll a mi kávénk is, melyet mosott eljárással dolgoztak fel (dupla fermentációval) és végül emelt afrikai ágyakon szárították 10-12 %-os nedvességtartalomig.

Dupla fermentáció - Hogyan is kell ezt elképzelni?

1. A szemeket itt is kézzel szüretelik, hogy csak az érett szemek kerüljenek a kosarakba és feldolgozásra.

2. Ezt követi a hántolás, amikor a héjat és a gyümölcs húsát a hántológép segítségével eltávolítják.

3. Már a hántolás során osztályozzák a szemeket, denzitás/súly alapján.

4. A válogatott szemeket tartályokba/kádakba gyűjtik, ahol kezdetét veszi a fermentáció, amikor is a nyálka maradék része fellazul. Ez 12-24 órát vesz igénybe a külső hőmérséklettől függően.

5. Fermentáció után a szemeket megmossák, hogy eltávolítsák a nyálka maradékát a szemekről.

6. Ezt követően kezdődik meg a 2. fermentáció, ami 24-48 órát vesz igénybe. Úgy találták, hogy ez jobb csészeminőséghez vezet, mint a szimpla fermentáció.

7. Ismét mosás következik, amellyel együtt megtörténik a végső osztályozás is, súly és denzitás alapján. A nehezebb szemek már a csatorna első lépcsőfokánál lesüllyednek az aljára, amíg a könnyebb szemek tovább utaznak a mosócsatornában.

8. Kézi válogatásnál a szemek még mindig a pergamenhéjban vannak, mert akkor könnyebb a vizuális defekteket kiszúrni.

9. Ennek végeztével a szemek nedvességtartalma még mindig 55 % körüli, ezért azt szárítani kell, körülbelül 12 %-ig.

Az így kapott kávé egy komplex ízvilágú, melyre leginkább a feketeribizli jellemző, a fehér cukor édességével és a citrusfélék savasságával.

Röviden:

Faj: 100% Arabica

Ország: Kenya

Régió: Kiambu

Tengerszint feletti magasság: 1800 - 2000 méter

Fajta: SL28 és SL34

Pörkölési szint: Világos (hamburgi)

Feldolgozási mód: Mosott (kétszeri fermentációval, majd napon szárítva afrikai ágyakon)

Ízjegyek: Feketeribizli, fehér cukor és a citrusok komplexitása.

Cupping pontszám: 88 pont

Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, filteres eszközök

 

 

FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét!

ZWE3YjU4Z
Termékfigyelő
Watch DOG


Tájékoztatást kérek e-mailben az alábbi esemény(ek)ről:


       Ha a termék ára ez alá csökken: Ft

        Ha a termék elérhetővé válik készleten


E-mail címem: