12990 Ft-tól Ingyenes kiszállítás

12990 Ft-ig a kiszállítás: 1299 Ft.

PostaPont-ra szállítás: 999 Ft

A szállítási költségek Magyarország

közigazgatási határain belülre

vonatkoznak.

Barion vásárlói tájékoztató

 


Kezdőlap »» Congo Kawa Kabuya Bécsi Pörk. pörk. Kávé 125g


        

Congo Kawa Kabuya Bécsi Pörk. pörk. Kávé 125g

Pörkölés dátuma: 2019.06.06.

Akciós Népszerű

Nincs készleten

 

Raktáron: 0 db
Elérhetőség: Készleten
Cikkszám: 005U83
Ár (nettó) : 858 Ft
Ár (bruttó) (27 %):
1 090 Ft
Termékfigyelő:
Termékfigyelő

Congo-Bongo

Congo Kivu, Kawa Kabuya

Faj: 100% Arabica

Fajta: Bourbon, Catuaí, Ruiru IX

Ország: Congo

Régió: Lake Eduard

Tengerszint feletti magasság: 1450 - 1945 méter

Pörkölési szint: Bécsi

Feldolgozási mód: K3 - teljesen mosott

Ízjegyek: Pörkölt gesztenye, citrusos savassággal és némi borsos fűszerességgel kiegészítve.

Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó

 

A kongói kávétermesztés történelme során rengeteg problémába ütközött (rossz, elhanyagolt infrastruktúra, a farmerek magas adóterhei,  a termelők kizsákmányolása és átverése és a minden területet érintő polgárháború). Ezért a legtöbb termelőnek mindössze 100 vagy kevesebb cserje áll rendelkezésére. Ezért volt szükséges a kistermelőknek szövetkezetekbe tömörülni, így nagyobb tárgyaló-erőt képviselnek. A termelők többnyire a keleti régióban tömörülnek, mivel itt minden adott a kiváló kávé termesztéséhez (magas tengerszint feletti magasság, megfelelő mennyiségű csapadék és kiváló arabica variánsok).

Nem sokkal ezelőttig sajnos a magas adóterhek miatt az országból nem közvetlenül hagyta el a kongói kávé a kontinenst. Hanem a tételek átszivárogtak a szomszédos Ugandába és Ruandába, ahol másik zsákba tették őket és a saját égiszük alatt adták el. Azonban a specialty kávék iránti érdeklődés és vásárlóerő megváltoztatta ezt.

"Kawa Kabuya" Mit is jelent pontosan ez a kifejezés? A kávé a szövetkezet nevét viseli, ahonnan származik. Érdekessége a területnek, hogy itt kávékat mosott és honey eljárással dolgozzák fel. Nem csupán az afrikai kontinensre legjellemzőbb naturál /száraz eljárás van jelen. Ez a tétel mosott eljárással került feldolgozásra. Ennek köszönhetően gyümölcsösebb, tisztább savakat mutat és a csésze minőség is sokkal tisztább. A kávé az Eduard folyó régiójából származik, egészen pontosan a Virunga nemzeti park közeléből. Erőssége az innen származó kávéknak, hogy azok visszakövethetőek. Így nem csak a pörkölést követően tudjuk nyomon követni az útját, hanem egészen a szövetkezetig visszamenőleg.

A "Kawa" szövetkezet 4 feldolgozó-állomással rendelkezik, melyek a következőek: Kawa Kabuya (innen érkezett ez a kávé), Kawa Kanzururu, Kawa Maber és Kawa Kenja. A kávé nem egy termelőtől érkezik, hanem a környéken élő farmerek - akikjellemzően kisebb mennyiséget állítanak elő - adják össze a végleges mennyiséget. A szövetkezet megalakulása egy kölcsönhatás eredménye, ahol a farmerek anyagot bocsájtanak a szövetkezet részére, amiért cserébe az infrastruktúra fejlesztését vállalja a közösség (jobb utak, gépek, oktatás a helyieknek).

A szövetkezet mindössze 4 éves és a feldolgozott kávé legnagyobb mennyisége már most "specialty" minősítéssel rendelkezik. A tagjainak a száma eléri a 4800 főt.

Kivu 3 - ellentétben néhány más országból érkező kávéval itt nem jelent a nagyobb szám hátrányt (például az etióp kávéknál, ahol minél nagyobb a szám, annál inkább kompromisszumos a minőség). A 3-as szám a legkiválóbb kongói kávékat jelöli.

Mára a kongói kávék legjobbjai felveszik a versenyt a - méltán híres - , környező országokéval, mint Ruadna, Uganda és Kenya.

Az innen származó kávék általános jellemzője az erős testesség, bogyósokra emlékeztető ízjegyek, némi a citrusokra emlékeztető savasság a "Karácsony" ízeivel megfűzerezve.

FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét!

NzMwMGU2M
Termékfigyelő
Watch DOG


Tájékoztatást kérek e-mailben az alábbi esemény(ek)ről:


       Ha a termék ára ez alá csökken: Ft

        Ha a termék elérhetővé válik készleten


E-mail címem: