Kezdőlap »» Brazil Sertao Red Bourbon Pörkölt kávé 250g
Brazil Fazenda Sertao Red Bourbon Natural
A kibocsájtás egészen addig jutott, hogy a 20. században már a világ termésének 80 %-át adta. A mai napig az egyik leggyakrabban tárgyalt ország a termés, piaci ár és kísérleti eljárások tekintetében. Nem is csoda, hiszen a mai napig meghatározó tényező a kávé világpiaci árára nézve, Kolumbia mellett. Napjainkban a szélsőséges időjárás gyakran negatívan befolyásolja az előállítást. Elég csak arra gondolni, hogy tavaly egy hőhullám miatt már a cserjéken megégett a termés, ezzel sok termelőt nehéz helyzetbe hozva.
Az országban számtalan variáns és hibrid-variáns megtalálható. Van amelyik természetes módon jött létre, van amelyet pedig laboratóriumban hoztak létre. Ezek pedig gyakran más országokban is megvetetik a lábukat.
A nagy kereslet kielégítése érdekében az ország alkalmazkodott a viszonyokhoz. Élen járnak az újfajta feldolgozási módok kikísérletezésében és a szüret hatékonyságának a növelésében. Gyakori a géppel történő betakarítás a nagyobb farmokon. Többnyire a kávét válogatás nélkül leszedik, amely gyorsítja a folyamatot, majd a később válogatják le az éretlen szemeket a tételből. A mi tételünk különbözik ettől, mivel ezt kizárólag kézzel szüretelik, ügyelve arra, hogy csak az érett szemek kerüljenek bele.
Ha már a feldolgozási módoknál tartunk, itt a leggyakrabban alkalmazott módszer a naturál és a félig száraz (honey, miel). Ezeknek előnye, hogy kevesebb vízfelhasználással járnak. És szintén hozzájárulnak a brazil kávékról kialakított generalizált képhez, amely az édes, kakaós, csokis ízjegyeket hangsúlyozza. Azonban az ország ízprofilja ennél sokkal szélesebb. Esetünkben a száraz eljárásra esett a választás. Az így feldolgozott kávé - természetesen - édesebb és testesebb, mint mondjuk a mosott eljárással feldolgozott társai. Ugyanakkor itt is nagy figyelmet kell fordítani a feldolgozás minden lépésére. Így szárítás közben a szemeket gyakran át kell forgani, elkerülve a túlfermentációt.
Tételünk A Fazenda Sertao birtokról származik, melynek története egy idős a kávétermesztéssel a Carmo de Minas régióban. Napjainkban a farmot Nazareth Dias Peireira vezeti a gyermekei segítségével. Ő annak a José Isidro Pereiranak felesége, aki első generációs farmerként megkezdte a termelést a farmon. Itt megtalálható a Yellow, Red Bourbon, Catuaí és Peaberry is (amely nálunk is kóstolható volt már. Emellett termesztenek kukoricát és babánt is. Jelen esetben Red Bourbon-ről van szó. Ez olyan fajta, melynek rengeteg leszármazottja van már. A bab formája ovális. Sajnos kevésbé ellenálló a különböző betegségekkel szemben, a hozama is átlagosnak mondható. Azonban a minősége több mint kiváló, ez a hozammal szemben fenálló fordított arányosságnak is köszönhető. Ízében gazdag, leginkább a csokis ízjegyek dominálnak és karamelles édesség.
A farm 1000 méteres tengerszint feletti magasságban található és az átlaghőmérséklet 18 celsius fok körüli. A cserjéket a dombok tetejére ültetik, amelynek köszönhetően elkerülhető a fagykár és a gombás fertőzés, ami gyakori télen a régióban.
Ezeknek a lépéseknek és a gondos válogatásnak köszönhetően kapunk kiváló minőséget a csészében.
Ország: Brazília
Régió: Carmo de Minas, Minas Gerais
Tengerszint feletti magasság: 1100 - 1450 méter
Fajta: Red Bourbon
Pörkölési szint: Közepesen világos
Feldolgozási mód: Naturál/száraz.
Ízjegyek: Licsi, étcsokoládé, mogyoró és karamell. Közepesen testes kávé.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogós, szarvasi, phin.