12990 Ft-tól Ingyenes kiszállítás

12990 Ft-ig a kiszállítás: 1299 Ft.

PostaPont-ra szállítás: 999 Ft

A szállítási költségek Magyarország

közigazgatási határain belülre

vonatkoznak.

Barion vásárlói tájékoztató

 


Kezdőlap »Frissen pörkölt szemes kávék» Ethiopia Kochere Hamburgi Pör. kávé 500g


        

Ethiopia Kochere Hamburgi Pör. kávé 500g

Pörkölés dátuma: 2019.07.02.

Népszerű

Nincs készleten

 

Raktáron: 0 db
Elérhetőség: Készleten
Cikkszám: 01J
Ár (nettó) : 3 929 Ft
Ár (bruttó) (27 %):
4 990 Ft
Termékfigyelő:
Termékfigyelő

Ethiopia Yirgacheffe Kochere Grade 1 (mosott eljárással feldolgozva)

Etiópiát máig a az arabika variáns szülőhazájaként tartják számon. Különleges helyet foglal el az előállító országok között, mivel hatalmas kultúrája és hagyománya van a belföldi fogyasztásnak is. Az éves 6,5 milliós termelésből "mindössze" 3,5 millió hagyja csak el az országot. A kávét otthonaikban frissen pörkölik és őrlik, majd egy "jebena"-nak nevezett edényben készítik el, forró víz segítségével.

Ahogyan az országra, úgy a kávéjára is a nagyfokú diverzitás jellemző. Az ízt befolyásolja a mikroklíma, variáns és a feldolgozási mód is. Ezért, elképesztően széles ízprofillal találkozhatunk, amely a csokoládéstól, a jázminon át a citrusos jegyekig terjed.

1950 méteres magasság felett található a Kochere feldolgozó állomás, ahova körülbelül 650 kistermelő (mivel senki területe nem haladja meg az 1,3 hektáros nagyságot) hordja be a leszedett gyümölcsöket. Itt a különböző farmokról származó terményeket egymással keverik, majd bocsájtják exportra, mivel önmagában egy-egy termelő mennyisége kevés lenne.

A farmokon nem a kávé mellett más termények is helyet kapnak. Variánsok tekintetében Heirloom fajtákról beszélünk. Ez egy gyűjtőnév a vadon termő fajtákra, melyeket nem nemesítettek és genetikai manipulációnak sem vetettek alá. A természet formálta őket. Több, mint 1000 ilyen kávét ismerünk. A csoportban elhelyetkedő kávék leginkább Typica variánsra hasonlítanak. A szüret októbertől januárig tart, melyet kézzel végeznek. A babokat körülbelül 40 órán keresztül fermentálják a mosás megkezdése előtt, az időjárástól függően. Ezt követően 14 napon keresztül szárítják, emelt afrikai ágyakon. Ennek köszönhetően a beton forrósága nem teszi tönkre a tétel minőségét. Az így feldolgozott kávé ízében lágyabb, még inkább megőrzi a termőterület jellegzetességeit.

A kávékat itt is osztályozzák, ugyanakkor nem az SCA által "kitaposott" 100 pontos módon teszik azt. 1-től 9-ig találhatunk kategóriákat. Az 1-es és a 2-es osztályba sorolt kávék felelnek meg a "specialty" minősítésnek. Ez alatt pedig a nagyobb tételben előállított, alacsonyabb minőségű kávék találhatóak. A minősítés vizuális vizsgálat és kóstolás útján történik.

Ezt a kávét világosra pörköljük, ezért az elkészítési módnál is érdemes ebből kiindulni. A hőfokot - kávégéptől függően - 90-93 fok körül kell keresni. Az ideális lefolyás 25-30 másodperc között található. Arányaiban pedig 1:2 az ideális. Tehát 10 gramm kávéőrleményből 20 gramm a kifolyó folyadék/kávé.

Faj: 100% Arabica

Ország: Etiópia

Régió: Yirgacheffe / Kochere

Tengerszint feletti magasság: 1950-2100 méter

Fajta: Heirloom

Pörkölési szint: Világos / Bécsi

Feldolgozási mód: Mosott

Ízjegyek: Citrusos, jázminos és florális ízjegyeket mutató kávé, közepes testességgel.

Ajánlott elkészítési mód: Eszpresszó

 

 

 

FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét!

NGI0MmM4
Termékfigyelő
Watch DOG


Tájékoztatást kérek e-mailben az alábbi esemény(ek)ről:


       Ha a termék ára ez alá csökken: Ft

        Ha a termék elérhetővé válik készleten


E-mail címem: