12990 Ft-tól Ingyenes kiszállítás

12990 Ft-ig a kiszállítás: 1299 Ft.

PostaPont-ra szállítás: 999 Ft

A szállítási költségek Magyarország

közigazgatási határain belülre

vonatkoznak.

Barion vásárlói tájékoztató

 



        

Ethiopia Sidamo Mamo Kacha P. kávé 1000g

Pörkölési dátum: 2019.11.27.

Készleten

 

Raktáron: 1 db
Cikkszám: 01K
Ár (nettó) : 5 504 Ft
Ár (bruttó) (27 %):
6 990 Ft
Termékfigyelő:
Termékfigyelő

Vásárolni kívánt mennyiség:
  db  

Ethiopia Sidamo Gr. 2. Mamo Kacha (Mosott)

Etiópiát az arabika variáns szülőföldjeként tartják számon. Ebben az országban számos, a mai napig kategorizálatlan fajta is található, melyet gyűjtőkategóriaként, "Heirloom"-nak neveznek. A cserjék a vadonban "gondozatlanul" nevelkedtek, mielőtt befogták őket a termelésbe. Ezeket a variánsokat nem nemesítettek és genetikai manipulációnak sem vetettek alá. A természet formálta őket. Több, mint 1000 ilyen kávét ismerünk. A csoportban elhelyetkedő kávék leginkább Typica variánsra hasonlítanak.

Ez és megannyi egyéb környezeti tényező járul ahhoz, hogy az etióp kávékat rendkívül komplex terményként tartják számon a világban. Ami nem alaptalan, hiszen a világ kávéállományával összehasonlítva 99%-al több fajta található meg itt. 

Ennek ellenére Etiópiánál nem csupán az export jelentős, hanem a belföldi fogyasztás is. A mindennapokat teljesen átitatja a kávékultúra. A 6,5 millió zsákos éves termelés fele belföldön kerül eladásra. A kávé készítés és fogyasztás egy ceremónia része, amely alkalmával összeül a család. A kávét hagyományosan egy serpenyőben pörkölik és egy különleges edényben, a "jebena"-ban készítik el, forró vízzel felöntve az őrleményt.

A legtöbb termelő kistermelőnek számít (akár csak néhány fája van), ez mellett jelen van egy-két nagyobb farm és természetesen a szövetkezetek. Utóbbiak azért fontosak, mert így a kisebb piaci szereplők nagyobb erővel tudják képviseltetni magukat.

A terményt a nagyobb farmok a saját feldolgozó-állomásukon dolgozzák fel, amíg a kisebb termelőknek marad a szövetkezet malma. Ez és ezen felül a mikroklíma, talaj és a variáns határozza meg az adott kávé ízjegyeit. Kávéik legtöbbjét naturál és mosott eljárással dolgozzák fel, azonban az utóbbi időben megjelent néhány "honey", vagyis mézes eljárással feldolgozott tétel is.

Etiópiában Sidamo régió állítja elő a legtöbb kávét. Ennek a területnek két alrégiója Guji és Yirgacheffe régiók. Azonban a legtöbb ember ezt "Sidamo mellett" ismeri, mivel külön kategóriát képviselnek a kávés világban. A kávét - mint általában a Gr. 2. jelölésű kávékat - mosott eljárással dolgozzák fel. Az innen érkező kávék meglehetősen változatos képet mutatnak. A fűszerestől a csokoládéson át a citrusosig szinte minden megtalálható. Attól, hogy Gr. 2. minősítésű nem kell megijedni. Az 1-es és 2-es kategória a specialty minősítésnek felel meg a 100-as pontrendszerben. A Gr. 1-es minősítés meglehetősen ritka.

Ízében leginkább egy citromos fekete teára hasonlít. Közepesen testes kávé. 

Faj: 100% Arabica

Ország: Etiópia

Régió: Sidamo

Tengerszint feletti magasság: 1600-1900 méter

Fajta: Heirloom

Pörkölési szint: Világos

Feldolgozási mód: mosott

Ízjegyek: Fekete tea, citrus

Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, filteres eszközök

FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét!

NGE1MTkzMT
Termékfigyelő
Watch DOG


Tájékoztatást kérek e-mailben az alábbi esemény(ek)ről:


       Ha a termék ára ez alá csökken: Ft

        Ha a termék elérhetővé válik készleten


E-mail címem: