Pénteken már lesznek

Friss pörkölt kávék a

Shopban!

15000 Ft-tól Ingyenes kiszállítás

15000 Ft-ig a kiszállítás: 1290 Ft.

PostaPont-ra szállítás: 990 Ft

A szállítási költségek Magyarország

közigazgatási határain belülre

vonatkoznak.

Barion vásárlói tájékoztató

 


Kezdőlap »Frissen pörkölt szemes kávék»Kávé Kategóriák»100% Arabica kávék » Ethiopia Bale Wild Forest Pörkölt kávé 500 g


        

Ethiopia Bale Wild Forest Pörkölt kávé 500 g

Pörkölési dátum: 2020.01.09.

Készleten

 

Raktáron: 6 db
Cikkszám: 004E1
Ár (nettó) : 3 929 Ft
Ár (bruttó) (27 %):
4 990 Ft
Termékfigyelő:
Termékfigyelő

Vásárolni kívánt mennyiség:
  db  

Ethiopia Harrar Bale Wild Forest Natural

 

Etiópiát az arabika variáns szülőföldjeként tartják számon. Ebben az országban számos, a mai napig kategorizálatlan fajta is található, melyet gyűjtőkategóriaként, "Heirloom"-nak neveznek. A cserjék a vadonban "gondozatlanul" nevelkedtek, mielőtt befogták őket a termelésbe.

Ez és megannyi egyéb környezeti tényező járul ahhoz, hogy az etióp kávékat rendkívül komplex terményként tartják számon a világban. Ami nem alaptalan, hiszen a világ kávéállományával összehasonlítva 99%-al több fajta található meg itt. 

Ennek ellenére Etiópiánál nem csupán az export jelentős, hanem a belföldi fogyasztás is. A mindennapokat teljesen átitatja a kávékultúra. A 6,5 millió zsákos éves termelés fele belföldön kerül eladásra. A kávé készítés és fogyasztás egy ceremónia része, amely alkalmával összeül a család. A kávét hagyományosan egy serpenyőben pörkölik és egy különleges edényben, a "jebena"-ban készítik el, forró vízzel felöntve az őrleményt.

A legtöbb termelő kistermelőnek számít (akár csak néhány fája van), ez mellett jelen van egy-két nagyobb farm és természetesen a szövetkezetek. Utóbbiak azért fontosak, mert így a kisebb piaci szereplők nagyobb erővel tudják képviseltetni magukat.

A terményt a nagyobb farmok a saját feldolgozó-állomásukon dolgozzák fel, amíg a kisebb termelőknek marad a szövetkezet malma. Ez és ezen felül a mikroklíma, talaj és a variáns határozza meg az adott kávé ízjegyeit. Kávéik legtöbbjét naturál és mosott eljárással dolgozzák fel, azonban az utóbbi időben megjelent néhány "honey", vagyis mézes eljárással feldolgozott tétel is.

Tételeiket itt is osztályozzák, ugyanakkor nem az SCA által "kitaposott" 100 pontos módon teszik azt. 1-től 9-ig találhatunk kategóriákat. Az 1-es és a 2-es osztályba sorolt kávék felelnek meg a "specialty" minősítésnek. Ez alatt pedig a nagyobb tételben előállított, alacsonyabb minőségű kávék találhatóak. A minősítés vizuális vizsgálat és kóstolás útján történik.

Bale Forest

Bale Forest kávénk Harrar régióból (ami az egyik legjelentősebb termőterület) származik, a Bale Nemzeti Park közelségéből. A cserjék vadon nőnek, más - árnyékot is szolgáló - fák tövében. Erről kapta a "Wild", vagyis "Vad" jelzőt. Az innen érkező kávék testesek és többnyire a fűszeres ízvilág jellemzi őket. Variáns tekintetében a tétel Heirloom, ősi fajtákból áll. Ez egy gyűjtőnév a vadon termő fajtákra, melyeket nem nemesítettek és genetikai manipulációnak sem vetettek alá. A természet formálta őket. Több, mint 1000 ilyen kávét ismerünk. A csoportban elhelyetkedő kávék leginkább Typica variánsra hasonlítanak.

A szemeket kézzel szüretelik, majd függő hálókban, napon szárítják. Kávénk idomul a Harrarból érkező kávék leírásához, fűszeres, mézes ízű, némi áfonyás gyümölcsösséggel.

Faj: 100% Arabica

Ország: Etiópia

Régió: Harrar

Tengerszint feletti magasság: 1800 méter

Fajta: Heirloom

Pörkölési szint: Világos

Feldolgozási mód: Száraz/naturál

Ízjegyek: fűszerek, méz és némi áfonya

Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó

FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét!

Mzg2NTk2Z
Termékfigyelő
Watch DOG


Tájékoztatást kérek e-mailben az alábbi esemény(ek)ről:


       Ha a termék ára ez alá csökken: Ft

        Ha a termék elérhetővé válik készleten


E-mail címem: