Pénteken már lesznek

Friss pörkölt kávék a

Shopban!

15000 Ft-tól Ingyenes kiszállítás

15000 Ft-ig a kiszállítás: 1290 Ft.

PostaPont-ra szállítás: 990 Ft

A szállítási költségek Magyarország

közigazgatási határain belülre

vonatkoznak.

Barion vásárlói tájékoztató

 


Kezdőlap »Frissen pörkölt szemes kávék»Kávé Kategóriák»100% Arabica kávék » Ethiopia Aricha Natural Pörkölt kávé 500g


        

Ethiopia Aricha Natural Pörkölt kávé 500g

Pörkölési dátum: 2020.01.09.

Nincs készleten

 

Raktáron: 0 db
Cikkszám: 004A1
Ár (nettó) : 3 929 Ft
Ár (bruttó) (27 %):
4 990 Ft
Termékfigyelő:
Termékfigyelő

Ethiopia Aricha NATURAL / SZÁRAZ

Etiópiát az arabika variáns szülőföldjeként tartják számon. Ebben az országban számos, a mai napig kategorizálatlan fajta is található, melyet gyűjtőkategóriaként, "Heirloom"-nak neveznek. A cserjék a vadonban "gondozatlanul" nevelkedtek, mielőtt befogták őket a termelésbe. Ezeket a variánsokat nem nemesítettek és genetikai manipulációnak sem vetettek alá. A természet formálta őket. Több, mint 1000 ilyen kávét ismerünk. A csoportban elhelyetkedő kávék leginkább Typica variánsra hasonlítanak.

Ez és megannyi egyéb környezeti tényező járul ahhoz, hogy az etióp kávékat rendkívül komplex terményként tartják számon a világban. Ami nem alaptalan, hiszen a világ kávéállományával összehasonlítva 99%-al több fajta található meg itt. 

Ennek ellenére Etiópiánál nem csupán az export jelentős, hanem a belföldi fogyasztás is. A mindennapokat teljesen átitatja a kávékultúra. A 6,5 millió zsákos éves termelés fele belföldön kerül eladásra. A kávé készítés és fogyasztás egy ceremónia része, amely alkalmával összeül a család. A kávét hagyományosan egy serpenyőben pörkölik és egy különleges edényben, a "jebena"-ban készítik el, forró vízzel felöntve az őrleményt.

A legtöbb termelő kistermelőnek számít (akár csak néhány fája van), ez mellett jelen van egy-két nagyobb farm és természetesen a szövetkezetek. Utóbbiak azért fontosak, mert így a kisebb piaci szereplők nagyobb erővel tudják képviseltetni magukat.

A terményt a nagyobb farmok a saját feldolgozó-állomásukon dolgozzák fel, amíg a kisebb termelőknek marad a szövetkezet malma. Ez és ezen felül a mikroklíma, talaj és a variáns határozza meg az adott kávé ízjegyeit. Kávéik legtöbbjét naturál és mosott eljárással dolgozzák fel, azonban az utóbbi időben megjelent néhány "honey", vagyis mézes eljárással feldolgozott tétel is.

Gedeo régióban körülbelül 650-700 termelő foglalkozik kávéval. Leginkább organikus termelés jellemző, azonban nincsen megfelelő forrásuk a helyi gazdáknak a minősítés (sem a mesterséges anyagok) megszerzésére. Cserjéik többnyire más termények árnyékában nevelkednek. A tételeket kézzel szüretelték, majd a Primprose szárazmalomba viszik feldolgozásra. Ez száraz eljárást (napon szárítást) jelent. Kíméletesen dolgozzák fel, mivel a szemeket emelt afrikai ágyakon szárítják, így elkerülhető, hogy a forró beton megégesse a kemény munka gyümölcsét. Ez néhány hétig tart, közben viszont nagyon fontos a rétegeket forgatni a penész és a túlfermentált ízek megjelenésének a megakadályozásához. Az első pár napban óránként többször is fordítani kell a gyümölcsöket.

Az így kapott kávé egy igazi gyümölcsturmix. A környezeti tényezők, helyi variánsok és a száraz eljárás igazán frissítőt alkot. Őszibarack, eper és áfonya jelenik meg a csészében.

Faj: 100% Arabica

Ország: Etiópia

Régió: Gedeo, Yirgacheffe

Tengerszint feletti magasság: 1800-2000 méter

Fajta: Heirloom

Pörkölési szint: Világos

Feldolgozási mód: száraz/naturál

Ízjegyek: Őszibarack, eper és áfonya.

Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, filteres eszközök

FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét!

MDg1N2ZkNT
Termékfigyelő
Watch DOG


Tájékoztatást kérek e-mailben az alábbi esemény(ek)ről:


       Ha a termék ára ez alá csökken: Ft

        Ha a termék elérhetővé válik készleten


E-mail címem: