12990 Ft-tól Ingyenes kiszállítás

12990 Ft-ig a kiszállítás: 1299 Ft.

PostaPont-ra szállítás: 999 Ft

A szállítási költségek Magyarország

közigazgatási határain belülre

vonatkoznak.

Barion vásárlói tájékoztató

 


Kezdőlap »A hónap kávéja!» Ethiopia Yirga Kerchanshe Bécsi p. Kávé 250g


        

Ethiopia Yirga Kerchanshe Bécsi p. Kávé 250g

Pörkölési dátum: 2019.10.09.

Akciós Népszerű

Készleten

 

Raktáron: 1 db
Elérhetőség: Készleten
Cikkszám: 01M11
Ár (nettó) : 1 409 Ft
Ár (bruttó) (27 %):
1 790 Ft
Termékfigyelő:
Termékfigyelő

Vásárolni kívánt mennyiség:
  db  

Ethiopia Yirgacheffe Kerchanshe Organic

Etiópiát az arabika variáns szülőföldjeként tartják számon. Ebben az országban számos, a mai napig kategorizálatlan fajta is található, melyet gyűjtőkategóriaként, "Heirloom"-nak neveznek. A cserjék a vadonban "gondozatlanul" nevelkedtek, mielőtt befogták őket a termelésbe.

Ez és megannyi egyéb környezeti tényező járul ahhoz, hogy az etióp kávékat rendkívül komplex terményként tartják számon a világban. Ami nem alaptalan, hiszen a világ kávéállományával összehasonlítva 99%-al több fajta található meg itt. 

Ennek ellenére Etiópiánál nem csupán az export jelentős, hanem a belföldi fogyasztás is. A mindennapokat teljesen átitatja a kávékultúra. A 6,5 millió zsákos éves termelés fele belföldön kerül eladásra. A kávé készítés és fogyasztás egy ceremónia része, amely alkalmával összeül a család. A kávét hagyományosan egy serpenyőben pörkölik és egy különleges edényben, a "jebena"-ban készítik el, forró vízzel felöntve az őrleményt.

A legtöbb termelő kistermelőnek számít (akár csak néhány fája van), ez mellett jelen van egy-két nagyobb farm és természetesen a szövetkezetek. Utóbbiak azért fontosak, mert így a kisebb piaci szereplők nagyobb erővel tudják képviseltetni magukat.

A terményt a nagyobb farmok a saját feldolgozó-állomásukon dolgozzák fel, amíg a kisebb termelőknek marad a szövetkezet malma. Ez és ezen felül a mikroklíma, talaj és a variáns határozza meg az adott kávé ízjegyeit. Kávéik legtöbbjét naturál és mosott eljárással dolgozzák fel, azonban az utóbbi időben megjelent néhány "honey", vagyis mézes eljárással feldolgozott tétel is.

Yirgacheffe régióból számos különböző ízprofilú kávé érkezhet. A citrusostól a florálison át a fűszeresig akár.

Kávénk magasan terem és mosott eljárással lett feldolgozva. Ez a tétel meglehetősen komplex, melyben jelen van a citrusos savasság, florális ízjegyekkel, némi nugáttal kiegészítve. Textúráját tekintve meglehetősen testes kávéval van dolgunk.

 

Összefoglalva:

Faj: 100% Arabica

Ország: Etiópia

Régió: Yirgacheffe

Tengerszint feletti magasság: 1700 - 2200 méter

Fajta: Heirloom

Pörkölési szint: Világos (bécsi)

Feldolgozási mód: Mosott, majd napon szárított

Ízjegyek: Komplex, gyümölcsös. A florális ízjegyek dominálnak, némi narancsos savassággal és nugátos ízzel.

Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó

FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét!

ZTc0OGJhNG
Termékfigyelő
Watch DOG


Tájékoztatást kérek e-mailben az alábbi esemény(ek)ről:


       Ha a termék ára ez alá csökken: Ft

        Ha a termék elérhetővé válik készleten


E-mail címem: