Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
2.790 Ft
Menny.:db

Costa Rica Fair Trade 82p Pörkölt Kávé 250g-KS

Mennyiségi kedvezmény
3 db felett
2.390 Ft / db
Cikkszám: 003O21B
Gyártó: AVX
Elérhetőség: 8 db raktáron
Várható szállítás: 2024. április 24.
Szállítási díj: 1.590 Ft
Nem értékelt
2.790 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás és Paraméterek

Costa Rica SHB EP Fairtrade (82 pont) 250 g

Costa Rica a közép-amerikai régióban elsőként kezdte meg a kávé ipari jellegű termelését. Hogy jelentős export termékké váljon, nagy mértékben hozzájárult a számottevő infrastrukturális fejlesztés. Így a termény a termelőtől a különböző feldolgozási pontokig gyorsabban és hatékonyabban tudott eljutni, ami egy élő terménynél kiemelt fontossággal bír.
Az országban főként arabika variánst termesztenek, az előállított kávét a világban általánosságban jó minőségűként tartják számon. A legjellemzőbb arabika variánsok a Caturra, Villa Sarchi, Bourbon, Gesha, SL-28 és Catuai. Ezeket különböző módokon dolgozzák fel. Azonban a két leggyakoribb a mosott és a mézes / félszárat eljárás a klimatikus adottságokból fakadóan. Néhány száraz / naturál eljárással feldolgozott tétel is előfordul, a kísérleti jellegű módszerek mellett.
A specialty mozgalom erősödésével megjelent az igény a különböző lotok elkülönítésére és különálló feldolgozására. Így a szövetkezetek saját feldolgozó állomásokat kezdtek kiépíteni. Ez lehetővé tette az előbb felsorolt eljárásokat. Azonban mivel költséges a gépek beszerzése és az állomások üzemeltetése, így emelkedett a kávék ára is.
Sokan úgy tartják, hogy a mézes eljárás Costa Ricáról származik. Ebben a formájában igaz is lehet, viszont ez az eljárás a különböző országokban eltérő neveken fut. A mézes eljárás átmenetet képez a naturál és a mosott eljárás között. A gyümölcsről leszedik a héját (black honey), a gyümölcshús 25 %-át (red honey), 50 %-át (yellow honey), vagy 25 %-át (white honey). Ezt követően pedig a szárítási fázis következik. Amely során ügyelni kell a tétel rendszeres forgatására, hogy elkerüljék a túlfermentációt, penészedést és a baktériumok elszaporodását. Ami a mézes és a naturál eljárás mellett szól az a kisebb vízigény, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír.
A kávénkat vizes eljárással dolgozták fel. Az így kapott ízprofil némileg eltér a mézes, naturál eljárással feldolgozott társaitól. Egy kevésbé édes, cserébe sokkal gyümölcsösebb kávét kapunk. Mivel az így feldolgozott kávék aránya egyre csökken az össztermelésben, érdemes megkóstolni, ameddig elérhető.
Egy másik tényező is különlegessé ezt a kávét, mégpedig a Fair Trade minősítése. Ez egy termékminősítési eljárás, melyet mára világszerte alkalmaznak. Sokféle terméknél megjelenhet, mint a kávé, banán, kakaó, cukornád, méz és egyéb agrártermékek. A mozgalom a farmokon dolgozók jobb életkörülményeit hivatott biztosítani. Folyamatosan ellenőrzik a résztvevő partnereket, hogy betartják-e az előírásokat, mivel ezt a minősítést megszerezni jóval nehezebb, mint elveszíteni. Ezzel nem csak a dolgozók járhatnak jobban, hanem a termelők is, mivel a világpiacon magasabb árakat biztosíthat a minősítés.

A COOPEAGRI először (1998) cukornádra vonatkozó minősítés miatt fordult a bizottság felé, a kávé csak később (2004) került a képbe. Ők is számos problémával szembesültek, mivel rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak a dokumentációra és a nyomkövetésre is. Azonban sikerült a minősítést elérniük, melyet azóta is birtokolnak.



Faj: 100% Arabica
Ország: Costa Rica
Régió: Perez Zeledon
Tengerszint feletti magasság: 1450 - 1945 méter (SHB)
Ajánlott Pörkölési szint: közepesen sötét
Feldolgozási mód: Mosott eljárás
Ízjegyek: Pörkölt gesztenye, citrusos savassággal és némi borsos fűszerességgel kiegészítve.
Minősítés: Specialty (82 pont) és Fair Trade
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó
 

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Az oldal tetejére