Kezdőlap »Pörkölt szemes kávék-Teák» Honduras Pacamara Mont. Pörkölt K. 1000g-Akció!
Honduras Pacamara Finca Montecristo
A kávétermesztés kezdete - mint oly sok ország esetén - Hondurasban is bizonytalan időkre és körülményekre nyúlik vissza. A minőség és a termelékenység javítása az IHCAFE megalapítására nyúlik vissza, természetesen a növekvő export-kereslet miatt. A dél- és középamerikai kávék az utóbbi időben ismét nagy népszerűségnek örvendenek, még a specialty kávés körökben is. Számtalan izgalmas variáns és feldolgozási mód származik erről a kontinensről. Az innen érkező kávék komplexek, édesek, ugyanakkor talán kevésbé intenzív a gyümölcsös oldaluk, dél-afrikai társaikhoz képest.
Hondurasban a rossz infrastrukturális körülmények nehezítik egyelőre a mennyiségről a minőség irányába a mérleg nyelvének az elmozdítását. A farmerek kevés támogatást kapnak és a termény többnyire blendekbe kerül. Ezt tetézik a klimatikus viszonyok, ugyanis a nagyon párás időjárás miatt egyre több farmer fordul a mechanikus szárítás felé, ami viszont a minőség rovására megy.
A Cup of Excellence mozgalomnak köszönhetően és a világbajnokságokon időről-időre felbukkanó tételek miatt azonban az ország szépen lassan a minőségorientáltság jegyeit mutatja.
Monte Cristo farm az ország nyugati részén található, Copan régióban. Itt a terményt kézzel szüretelik, hogy elkerüljék az alul- és túlérett szemel bekerülését a tételekbe. A tételt mosott eljárással dolgozzák fel, így a végeredmény egy kellemesen édes, némileg gyümölcsös ízvilág. A végterméket pedig napon szárítják.
A felhasznált arabika variáns meglehetősen érdekes, ugyanis hatalmas szemeket találhatunk benne. A szemek mérete az "átlag" kávészemekhez képest körülbelül a duplája és a Pacamara névre hallgat. Amely a Pacas és a Maragogype variánsok szóösszetételéből adódik. Ez nem véletlen, hiszen a genetikai állományát is a két variáns keresztezése adja.
A Pacas a Bourbon vonalról érkezik, a Maragogype pedig a Typica vérvonalából. Így egyaránt találunk lágyabb és gyümölcsösebb ízjegyeket is a portfólióban. Ráadásul a keresztezés következtében kiváló minőségű és ízvilágú kávét nyerhetünk. Sajnos azonban az elődök gyengeségei is fennmaradtak, így a növény kevésbé ellenálló a levélrozsda ellen és a hozama is csak átlagosnak mondható.
Ország: Honduras
Régió: Copan
Tengerszint feletti magasság: 1400-1700 méter
Fajta: Pacamara
Pörkölési szint: Közepes (francia)
Feldolgozási mód: Mosott és napon szárított.
Ízjegyek: Mogyoró, csokoládé és mandula.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogós.