Kezdőlap »Pörkölt szemes kávék-Teák» Brazil Fazenda Monte Belo Pörkölt kávé 125g
Brazil Fazenda Monte Belo
A brazíliai kávékat sokszor tévesen az olcsó, keverékekbe szánt kávékkal azonosítják. Pedig az ország kínálata ennél sokkal szélesebb. Bár a legnagyobb mennyiséget az olcsóbb kávék adják, számtalan kiváló tétel is kikerül az országból. Amelyek között már egyre nagyobb számban találunk specialty minősítésű tételeket is.
Az itteni kávék általánosságban a lágyabb csokoládésabb, mogyorós és aszalt gyümölcsös ízjegyeket jelenítik meg, némi gyümölcsösséggel kiegészülve a pörköléstől függően. Alacsony savasság és magas testesség jellemzi a kávékat. Éppen ezért közkedvelt alkotóelemei a különböző kávékeverékeknek. Nem csak az arabika variánsok, hanem a robuszták is.
A legjellemzőbb feldolgozási mód a naturál / száraz eljárás és a pupled naturál (a honey / mézes eljárás pepitában), az országban uralkodó környezeti viszonyoknak köszönhetően. Azonban számtalan kísérleti eljárás innen terjedt el szélesebb körben, például a hideg (nulla celsius fok körüli) vizes fermentáció is.
A szüretet kettősség jellemzi. A nagyobb mennyiséget előállító farmok általában olyan domborzati viszonyok között helyezkednek el, hogy ott a gépi szüretelés az uralkodó. Már csak a költséghatékonyság miatt is. A drágább, specialty tételeket - továbbá ahol a gépek nem tudnak közlekedni - ott a kézi szedés terjedt el.
A Monte Belo farm az elsők között alapították Cerrado régióban, már 1935 óta termelnek itt. A magasabb minőségű kávékkal körülbelül 10 éve kezdtek el foglalkozni. Ez a tétel pedig a legjobb kategóriába esik, amellyel 3 éve foglalkoznak.
Természetesen ezt a tételt kézzel szüretelték, így elkerülhető, hogy az alul- és túlérett szemek belekerüljenek. A babokat naturál eljárással dolgozták fel. Tehát a szüretelés után a szemeket kiterítik a betonra egy vékony rétegben - elkerülve a túlzott fermentációt - és folyamatos forgatás mellet szárítják a kívánt 10-12 %-os nedvességtartalom eléréséig.
Így a mosott társaihoz képest egy kevésbé savas, édesebb kávét kapunk.
Ország: Brazília
Régió: Munincipalty Patrocí nio Cerrado
Farmer: José Ferraz
Tengerszint feletti magasság: 900 - 1260 méter
Fajta: Mundo Novo, Red Catuaí, Yellow Catuaí, Yellow Bourbon
Pörkölési szint: világos
Feldolgozási mód: Kézzel szüretelve és natuál eljárással feldolgozva.
Ízjegyek: Aszalt gyümölcsök, mogyoró, kakaó és mandula.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó