Kezdőlap »Nyerskávék» Nepal Mt. Everest Organic Nyerskávé 1000 g
Nepál Mt. Everest Supreme Organic
Nepál meglehetősen rejtett kincsnek számít a kávétermő területek között. Kiváló minőségű teái nagy népszerűségnek és elismerésnek örvendenek. Területén azonban minden adott a kiváló minőségű kávék előállításához is. Azonban ebben a tekintetben még kevésbé felkapott ország. Egyre javuló termelési körülmények és feldolgozási módszerek jellemzik. Az utóbbi időben javítottak a disztribúciós rendszeren is, így egyre több helyre tud eljutni a termény. Ez remélhetőleg segít abban, hogy a régiót a kávé miatt is számon tartsák szélesebb körben.
Területén többnyire a kisbirtokosi termelés jellemző. A gazdák többnyire Bourbon fajtákat termesztenek, de helyet kap még a Typica, Pacamara és a Caturra is. Ízét tekintve sokfélével találkozhatunk a tejcsokoládéstól a fűszeresen át az egészen gyümölcsös termésekig.
A mi tételünk a legutóbbi variánsból áll (Caturra). Ez az ültetvény pillanatnyilag 70 hektáros, de még további 20 hektáron várható terjeszkedés. Jelenlegi termése 12 tonna, de a cserjéken alkalmazott módszereknek köszönhetően ez várhatóan nemsokára 15 tonna is lehet akár. A Caturrát Brazíliában fedezték fel, a Bourbon leszármazottjaként. Ezek a cserjék alacsonyabbra nőnek, nagy a tápanyagigényük és sajnos kevésbé ellenállóak a különböző betegségeknek, mint például a levélrozsda. Előnye, hogy viszonylag sűrűn lehet ültetni. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy ez a Catimor variáns egyik felmenője, ami ötvözi az arabica és a robusta előnyös tulajdonságait.
Az ültetvényt 1994-ben alapították. A projekt célja az volt, hogy segítse a helyi gazdáknak egy olyan termény előállítását, ami export-képes, nagy bevétel érhető el vele, javítja a helyi közösségek életét és megélhetést biztosít mindenki számára.
Erről a területről érdemes tudni, hogy világszerte ismert az innen származó rizs, zöldség és gyümölcs. Az ültetvény alapításakor az volt a cél, hogy a kávéval valami hasonló történjen és egyedülálló legyen a régióban.
A terményt kézzel szüretelik, mosott eljárással dolgozzák fel, majd napon szárítják.
Ízében a tejcsokoládé, karamell dominál, némi fűszerességgel és mézes édességgel.
Ország: Nepál
Régió: Mountain Range Ganesh Himal / Kathmandu
Tengerszint feletti magasság: 700 méter
Fajta: Caturra
Feldolgozási mód: Mosott
Ízjegyek: Karamell, tejcsokoládé és fűszerek a méz édességével.