Kezdőlap »Nyerskávék» Nicaragua Maragogype Laguna Verde Nyerskávé 1000 g
Nicaragua Maragogype La Guadalupana
Nicaragua Közép-Amerikában helyezkedik el, Costa Rica és Honduras által határolva. Kávét az 1800-as évektől termesztenek itt, azonban nagyobb kereslet csak a 20. századtól mutatkozott a termékek iránt. Ekkor egyre nagyobb érdeklődés övezte Észak-Amerikából főként, de növekedett a kereslet rá világszerte is. Főként európai bevándorlók vásároltak itt földeket, kihasználva a rossz körülményeket és alacsony béreket. Így alacsony árakat tudtak elérni, ami szintén hozzájárult a növekvő kereslethez.
A Specialty-hullám, minőségorientált termelés sokáig elkerülte a régiót a rossz infrastrukturális körülmények és politikai instabilitás miatt. Utóbbi sajnos a mai napig változatlanul fennáll. Kevesen mernek beruházni és farmernak állni, mivel bizonytalanok a körülmények és a megélhetés.
Sok arabika variáns található az országban, Typica, Bourbon, továbbá azok mutációi is szép számban. Ezek közül az egyik legnagyobb volumenben termelt a Maragogype. Ez a Typica egy mutációja, ami nagyban eltér ősétől és a kávé variánsok legtöbbjétől. Hatalmas szemű a termény, néhány kisebb variánsnál akár 3-4-szer nagyobb.
Egyesek szerint a nagyobb szem sokkal jobb minőséget is jelent, azonban ez nem igaz, mindössze általánosítás. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy Maragogype-ből és Pacamara-ból is lehet találni kiváló tételeket. Ez azonban inkább a termelési körülményeknek köszönhető, mint a variánsnak önmagában.
Általánosságban a gyümölcsös ízjegyek jellemzőek rájuk, némi kakaós ízzel vegyítve.
Ezt a tételt kézzel szüretelték, így csak az érett kávészemek kerültek bele, ezzel is megőrizve a minőséget. A szemeket vizes eljárással dolgozták fel, így egy alapvetően gyümölcsös ízvilágú kávét kapunk, a fermentáció íze nélkül.
Ország: Nicaragua
Régió: Nuvea Segovia
Tengerszint feletti magasság: 1250-1500 méter
Fajta: Maragogype
Feldolgozási mód: Mosott és napon szárított.
Ízjegyek: Mogyoró, dió és piros bogyós gyümölcsök.