Kezdőlap »Nyerskávék» Zimbabwe AAA Pezuru Nyerskávé 1000 g
Zimbabwe AAA/AA Pezuru (100 % arabica - Catimor és Caturra variánsokból)
Zimbabwe kávéja és a hozzá tartozó kereskedelem szárnyalt körülbelül 3 évtizeddel ez előttig, akkor azonban megtorpant. Ez a Zambiával határos, afrikai ország most talán újra felemelkedhet. A gazdaságot fellendülés jellemzi és az optimista hangulatnak köszönhetően újra megjelentek a külföldi befektetők is.
A 90-es években a kávé az egyik legerősebb export-cikk volt, köszönhetően a rendkívül aromás és komplex ízvilággal rendelkező kávéknak. Az ország élen járt a feldolgozási módok innovációjában is. Ráadásul talaj ideális alapot biztosít a magas minőségű termény előállításához. A lakosság jelentős hányada pedig beszéli az angol nyelvet, ami a nemzetközi kereskedelem alapfeltétele. Ezek a tényezők nem is változtak.
Viszont nehezíti a termelés fellendítését többek között a gyakran nem tisztázott területi tulajdonviszony. Ezt tetézi a hatalmas éhinség, rossz időjárási viszonyok, szárazság, magas munkanélküliség és a szegénység.
A felsorolt tényezők miatt is leginkább a kisbirtokosi termelés a jellemző. Ezt próbálják megváltoztatni a nemzetközi nagyvállalatok, melyek tőkét hoznak az országba. Segítenek a termény felvásárlása által és az innováció szorgalmazásával, nagyobb szövetkezetek és birtokok kialakításával.
További optimizmusra ad okot, hogy a farmerek megkezdték a diverzifikációt. Így a kávé mellett más terményeknek is helyet adnak a farmok. Ilyenek a banán, különböző zöldségek, amit a saját felhasználás mellett értékesíteni is tudnak.
Erősödnek a szövetkezeti kezdeményezések is, amelyek a kisebb farmok tulajdonosait tömörítik. Ez által lehetővé válik a nemzetközi piacra való kilépés és a nagyobb tárgyalóerő elérése.
A Pezuru birtok 294 hektáros, melynek a negyede a mai napig természetes erdő. A birtokon sok növény helyet kapott, a kávé csak 45 hektáron terem jelenleg, ám az azonban egészen 1962 óta. A terület vízellátása megfelelő, így szárazság esetén sem jelent problémát a növények öntözése.
Tengerszint feletti magassága nem számít nagynak, azonban a szélességi fok hatása miatt ez máshol 1600 méteres tengerszint feletti magasságnak felelne meg, a klíma tekintetében.
Tételünk két féle arabika variánsból áll, Catimor és Caturra. Már a szedés során keverik a kettőt a homogenitás elérése érdekében. A szemeket kézzel szüretelik, hogy elkerüljék az alul- vagy túlérett szemek szüretét. Majd a kapott kávét nedves eljárással dolgozzák fel. A feldolgozás, osztályozás és az exportra való előkészítés mind-mind a farmon történik, ezzel is elősegítve a magas minőséget és az ellátási lánc legnagyobb szeletének a felügyeletét.
Feldolgozási folyamat:
Tételünket mosott eljárással dolgozták fel, amely a következőképpen történik:
1. A szemeket kézzel szüretelik, így elkerülhető, hogy éretlen, túlérett, vagy beteg szemek kerüljenek feldolgozásra.
2. Ezt követően a szemeket vízzel teli tartályokba teszik, ahol megtisztítják őket. Ezen felül leválasztják az éretlen és túlérett szemeket.
3. A tétel ezután hántológépbe kerül, ahol eltávolítják a gyümölcs húsát és héját, de a nyálkaréteg a babon marad.
4. Majd ismét fermentáció következik, aminek köszönhetően a nyálkaréteg fellazul, így könnyebben eltávolítható.
5. Ezután újból átmossák a szemeket, hogy a maradék nyálkát és húst is lemossák róluk.
6. Jön a szárítás. Itt emelt afrikai ágyakat használnak, melynek előnye, hogy a babokat alulról is átjárja a levegő és a beton forrósága sem károsítja a végeredményt. Így a szárítás ideális körülmények között megy végbe. A nedvességtartalmat 11-12 %-ra csökkentik ekkor le.
Röviden:
Származási hely: Zimbabwe
Régió: Eastern Highlands
Farm: Pezuru birtok
Fajta: Catimor és Caturra
Tengerszint feletti magasság: 1100 - 1300 méter
Feldolgozási mód: Mosott, majd napon szárított.
Szüret: május - október
Csomagolás: 60 kilógrammos GrainPro zsák
Ízjegyek: Bogyós gyümölcsök, édes tea, némi mogyorós lecsengéssel köszönhetően a Catimor variánsnak.
Espresso pörkölés.
Faj: 100% arabica