Annak érdekében, hogy megkönnyítsük látogatóinknak a webáruház használatát, oldalunk cookie-kat használ. Weboldalunk böngészésével Ön beleegyezik, hogy számítógépén / mobil eszközén cookie-kat tároljunk. A cookie-khoz tartozó beállításokat a böngészőben lehet módosítani.

AVX Café Shop

*

*

15000 Ft-tól Ingyenes kiszállítás

15000 Ft-ig a kiszállítás: 1490 Ft.

PostaPont-ra szállítás: 1090 Ft

A szállítási költségek Magyarország

közigazgatási határain belülre

vonatkoznak.

*

Barion vásárlói tájékoztató

 


Kezdőlap »Akciós Termékek» Guatemala Los Volcanes Antigua Pörkölt kávé 1000g-Akció!


        

Guatemala Los Volcanes Antigua Pörkölt kávé 1000g-Akció!

Készleten

 

Pörkölési dátum: 2020.10.19.

Szokásos ár: 6 990 Ft

Ár (nettó): 4 717 Ft

Ár (bruttó)(27 %): 5 990 Ft


Vásárolni kívánt mennyiség:
  db  
Raktáron: 6 db
Cikkszám: 005B1
Termékfigyelő:
Termékfigyelő

Guatemala Antigua SHB EP Los Volcanes MOSOTT 

Guatemalát sokszor tévesen az átlagos minőségű, leginkább keverékekben használt kávékkal azonosítják. Azonban ez téves általánosítás. Az országon belül található változatos mikroklíma és eltérő földrajzi adottságok rendkívül széles és izgalmas ízprofilt nyújtanak. Több régióban is termesztenek kávét és mindegyik más és más jellegeket helyez előtérbe. Az íz sokszor még az adott régión belül is eltér.  Egyre keresettebb cikk, így nem csoda, hogy mára a kávé az első számú export cikké vált.

Az országban a 18. században már elkezdtek a kávé termesztésével foglalkozni, azonban az üzemi rendszerű termelés csak a 19. században indult meg. A kormány is támogatta a termelést, mivel szükség volt valamilyen piacképes export-termékre. A fellendítés annyira jól sikerült, hogy Guatemala sokáig a világ 5, legtöbb kávét előállító országai közé tartozott, azonban nem olyan régen Honduras megelőzte. 

Termelésére leginkább a kisbirtokosi berendezkedés a jellemző, akik többnyire önállóan dolgoznak. Azonban itt is előfordul, hogy a közeli - vagy esetleg nagyon pici - birtokok szövetkezetekbe tömörülnek és közös feldolgozó-állomásokat hoznak létre. 

Az összefogást megerősítve 1960-ban létrehozták az Anacafé-t (Asociacion Nacional De Cafe), amely egy olyan szervezet, ami segíti a kávétermelést az országban. Különböző kutatásokat folytatnak, népszerűsítik az ország kávéit és akár pénzügyileg is segítik a vállalkozásokat. 

2012-ben hatalmas levélrozsda-járvány alakult ki az országban. És mivel a Bourbon-variáns (amely rendkívül sebezhető vele szemben) nagyon elterjedt, így hatalmas pusztítást okozott. Több, mint 25%-al csökkent a termelékenység. Ráadásul a cserjék több, mint 40 %-át érintette. Így egyre nagyobb igény mutatkozott a kevésbé ellenálló fajták helyettesítésére. Azonban ezek elterjedése még várat magára.

Így a mi tételünk is Bourbon és Typica variánsokból áll. Ezek alacsony hozamú fajták, ugyanakkor ennek köszönhetően kiváló minőséget képviselnek a csészében. Ugyanis a hozam és a minőség között általában fordított arányosság áll fenn. A két variáns jelenlétének (és az egyéb tényezőknek) köszönhetően a kávéban megtalálhatóak a klasszikusabb ízjegyek mellett a gyümölcsösebb ízek is. 

Legtöbbször Huehuetenango régióból vásárolunk kávékat, azonban néha nem árt a változatosság. Ez most Antigua régióból érkezett. Itt a termelés többnyire 1300-1600 méter között zajlik, leginkább valamelyik vulkanikus hegységen (innen is kapta a tétel a nevét - Los Volcanes). Általánosságban igaz az itteni kávéra, hogy kevésbé savas, inkább lágy és édes ízek jellemzik.,

Tételünket mosott eljárással dolgozták fel. Így ez gyümölcsösebb, mint száraz eljárással feldolgozott társai. A kézi szüretet követően - amely nélkülözhetetlen a kiváló minőség elérése érdekében -  a szemeket először megmosság, hogy eltűnjön róla a por, homok és egyéb szennyeződések. Majd eltávolítják róla a gyümölcs héját és a hús nagy részét is. Itt következik a fermentációs fürdő, ahol 48-72 órát töltenek a szemek a kémiai reakciók gyorsaságától függően. Ekkor a maradék nyálkás réteg is fellazul a szemeken, így könnyeb róla lemosni a folyamat végeztével. Legvégül a szárítás következik, ami általában napon történik, egészen addig ameddig a szemek nedvességtartalma 10 és 12 % közé nem esik. 

Ekkor még mindig nincsen vége a feldolgozásnak, mert a szemeket benne hagyják a pergamen héjukban, körülbelül 30 napra. Ezt pihentetési fázisnak (reposo) nevezik, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a kávé szállítható legyen és ne "essen" szét, mire egy másik földrészre ér.

A tétel SHB és EP minősítésű. Előbbi azt jelöli, hogy a kávé 1350 méter felett termett. Így a szemek tömörebbek, mint alacsonyabban termő társaik. Ez jobb ízt és minőséget is hoz magával, mivel a szemek lassabban érnek be. Az EP (European Preparation) egy feldolgozási módszert jelöl, ami szerint a szemeket átválogatják kézzel is, hogy kiszűrjék a hibás, beteg szemeket. 

 

Faj: 100% Arabica

Ország: Guatemala

Régió: Antigua

Tengerszint feletti magasság:  1500 - 1600 méter

Fajta: Bourbon és Typica

Pörkölési szint: Közepes

Feldolgozási mód: Mosott

Ízjegyek: Málna, étcsokoládé és dinnye. Közepesen testes kávé. 

Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogós, szarvasi, phin.

FELHASZNÁLÓINK VÉLEMÉNYEI

Még nem érkezett hozzászólás. Legyen Ön az első, aki hozzászól! Írja meg kérdését, észrevételét!

NzA0MzZlZ
Termékfigyelő
Watch DOG


Tájékoztatást kérek e-mailben az alábbi esemény(ek)ről:


       Ha a termék ára ez alá csökken: Ft

        Ha a termék elérhetővé válik készleten


E-mail címem: