Leírás és Paraméterek
Brazil estate Fazenda California Pulped Natural Specialty 85p
A Paraná államban, Jacarezinho városában található Fazenda California egy 100 éves farm, amely Brazília egyik legjelentősebb kávétermelő államában a kávétermesztés történetében központi szerepet játszik. Ma a gazdaság átveszi a vele született örökséget, és ötvözi azt a termelés modernebb és kísérletezőbb megközelítésével, amelynek célja a fenntarthatóság, a minőség és a kapcsolatok.
A Norte Pioneiro do Paraná a világ déli határvonalán található a különleges kávégyártás területén. A Bak trópusán, a „kávézóna” tövében található régiónak olyan jellegzetességei vannak, amelyekre nem jellemző északi szomszédja, Minas Gerais és Sao Paulo amelyeket melegebb, trópusiabb éghajlat jellemez.
Észak-Paranában inkább szubtrópusi és nagyon nedves éghajlat uralkodik (a Bak trópusa mentén található számos területhez hasonlóan). A négy különböző évszak és az egész évben rendszeres csapadék miatt a hőmérséklet Paranában sokkal alacsonyabb, hűvös nappalok és éjszakák csak Brazília trópusi vidékein találhatók magasabban. Ez a hűvösebb éghajlat kihívásokat jelent a régió kávétermesztői számára, beleértve a megnövekedett fagyveszélyt még alacsonyabb tengerszint feletti magasságban is, valamint a betakarítási időszakban a szárítással járó potenciális veszélyeket. Ezeket a lehetséges hátrányokat azonban ellensúlyozza az a lehetőség, hogy a hűvös éghajlati viszonyok miatt nagyon jó minőségű kávét lehet termeszteni a hagyományosnál alacsonyabb tengerszint feletti magasságban, ami lehetővé teszi a lassú növények növekedését és a cseresznye érését.
Paraná a világ legnagyobb kávétermelője volt. A kávé 1892-ben érkezett az államba, és a termelés csúcspontján, az 1950-es években az állam annyit termelt, mint amit ma Minas Gerais termel.
A gazdag történelméről híres Fazenda California az állam egyik legkorábbi birtoka volt, és a 19. század elején a New Orleans-i székhelyű kávéimportőr, a Leon & Israel telepítette be. Legcsodálatosabb pillanatai közé tartozik az 1963-as „Instant Love” című filmben való megjelenése és Nelson Rockefeller úr 1947-es látogatása. A farm kiváltságos fekvése és gazdag, vulkanikus talaja ellenére Leon és Israel a lehető legtöbb kávét előállította. kis erőfeszítéssel. A gazdaság összesen 900 hektárját – korábban az összes erdőt – kávéültetvényté alakították át, a termelékenységre a minőségre helyezve a hangsúlyt.
1984-re a Leon & Israel eredeti tulajdonosai mindketten elhunytak, így a Fazenda California 1986-ban eladásra került. Az új tulajdonosok azonban továbbra is a mennyiségre koncentráltak, és sok műtrágyát és gyomirtót használtak a magas termelékenység biztosítása érdekében. Egész januárban szüreteltek ezekkel a módszerekkel (a normál betakarítás decemberben ért volna véget), de az eredmény a rossz minőségű kávé volt.
A farmot 2004-ben vásárolta meg a brazil Saldanha Rodrigues család, akiknek az volt a szándéka, hogy átalakítsák a gazdaságot és maximalizálják a minőségi kávétermelő potenciálját. Kezdetben Luis Rodrigues (akinek nem volt kávéipari múltja, de új karrierjébe a tudás és az innováció iránti szenvedélyt és elkötelezettséget vitte) cukornádtermesztőknek bérelte a farm egyes részeit. A bevételt a kávéfarm teljes felújítására fordították. Luis 2006-ban kezdett kávét ültetni, és úgy döntött, hogy a gazdaságnak teljes újraindításra van szüksége. 2008-ra kemény munkája 200 hektáros, kivételesen kezelt Mondo Novo, Yellow Catuai és Obatã ültetvényt eredményezett, valamint egy új korszakot, amely a professzionális irányításra és a fenntarthatóságra összpontosított a különleges kávétermelésben. A társadalmi és környezeti fenntarthatóság a gazdaság céljainak jelentős részét képezi,
A gazdaságban az elmúlt három évben 100%-ban gépi betakarítást végeztek, bár Luis innovációi lehetővé tették számukra, hogy egy speciális „szelektív” eljárást hajtsanak végre, amely biztosítja, hogy csak a legérettebb cseresznyét szedjék le menetenként. A farm jelenleg négy folyamatot végez: teljesen mosott (néhány szokatlan Brazíliában), fekete- és sárga mézet, valamint természetes. Az egyes tételeknél (általában körülbelül 30 zsák méretű) kiválasztandó eljárást gyakran az adott időpontban uralkodó éghajlati viszonyok – különösen a szárítási körülmények – határozzák meg. A farmon a kávé nagy része nedves feldolgozású, ami jobban megfelel a régió hűvös, nedves körülményeinek. A méz feldolgozása kizárólag hosszú, napos, melegebb időre van fenntartva.
A pépesített természetes tételek, mint például ez a 100%-ban Mondo Novo tétel, az egyik legelterjedtebb módszer, amelyet a gazdaság használ. A betakarítás után a kávét megmossák, majd pépesítik, és egy nyálkátlanítón keresztül eltávolítják a nyálka nyomait. Az így kapott pergamenkávét a gazdaság kiterjedt teraszain száradják 2-4 napig. Ezt követően a kávé mechanikus szárítókba kerül, ahol lassú, akár 30-40 Celsius fokos hőmérsékleten 24-36 órán keresztül szárítják. Ezután a kávét „ tulhas ” -ba (nyitott tetejű fadobozokba) helyezik, hogy 7-10 napig pihenjenek. Ezt követően a kávét 24-48 órára ismét visszahelyezik a védőburkolatba, amíg el nem éri a 11%-os páratartalmat. Végül a kávét visszatesszük a tulhákba pihenni, amíg készen nem áll a száraz őrlésre és az exportra.
Minden egyes tételt kétszer poharoznak: egyszer a hibák miatt (az első száradási periódus után), majd később, miután 11%-os páratartalom mellett pihent a minőségi értékelés érdekében.
A kávé és a minőség mellett a Fazenda California teljes mértékben elkötelezett a társadalmi fenntarthatóság mellett, és befektetett az iskolai programokba és a templomok felújításába a farmon dolgozók számára.
Ország: Brazília
Faj: 100% Arabika
Régió: Mundo Novo
Tengerszint feletti magasság: 800-850 méter
Fajta: IAC 125 RN
Pörkölési szint: Közepesen sötét
Feldolgozási mód: pulped natural
Ízjegyek: Étcsokoládé, mogyoró és áfonya.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogós, szarvasi, phin.