Leírás és Paraméterek
Ethiopia Sidamo GR1 Shantawene Bombe natural
https://interamericancoffee.de/coffee-selection/shantawene-bombe/
FAJ: 100% ARABICA
Ország: Etiópia
Régió: Sidama Zone, Bensa, Shantawene village
Farm: Shantawene
Tengerszint feletti magasság: 1990-2190 méter
Fajta: 74110/74112, Mikicho, Setami, Heirloom
Pörkölési szint: Világos
Feldolgozási mód: Száraz
Ízjegyek: trópusi gyümölcsök, citrusfélék és virágos jegyek.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, filter
Guji az etiópiai Oromia régió egyik zónája. Guji nevét az orom nép törzséről kapta. Gujit délen Borena, nyugaton a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek Régiója, északon a Ganale Dorya folyó határolja, amely elválasztja Bale-től, és keleten a Szomália régió.
A Tero mosóállomás 12 szabványos fermentációs tartállyal rendelkezik, és betartja a nemzetközi kávémosási és -készítési szabályokat és eljárásokat. A kávét több mint 280 szárítóágyon szárítják, mindegyiket kóddal jelölve a feldolgozás állapotának nyomon követésére. A vörös cseresznyét pépesítés előtt szedik és frissen válogatják. A túlérett és alulérett babot a feldolgozás előtt kézzel válogatják és szétválasztják. A válogatott cseresznyét pépesítik, és hagyják természetes erjedést. Az erjesztett kávét tiszta folyó vízzel mossuk.
Összefoglalva:
FAJ: 100% ARABICA
Ország: Etiópia
Régió: Tero
Tengerszint feletti magasság: 1900 méter
Fajta:
Pörkölési szint: Világos
Feldolgozási mód: Száraz
Ízjegyek: Komplex, gyümölcsös. A florális ízjegyek dominálnak, némi őszibarak, fekete tea .
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, filter
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:250mg/dl --- CGA<500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 9--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaz koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:123/100
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)
Leírás
Ethiopia Sidamo GR1 Shantawene Bombe natural
https://interamericancoffee.de/coffee-selection/shantawene-bombe/
FAJ: 100% ARABICA
Ország: Etiópia
Régió: Sidama Zone, Bensa, Shantawene village
Farm: Shantawene
Tengerszint feletti magasság: 1990-2190 méter
Fajta: 74110/74112, Mikicho, Setami, Heirloom
Pörkölési szint: Világos
Feldolgozási mód: Száraz
Ízjegyek: trópusi gyümölcsök, citrusfélék és virágos jegyek.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, filter
Guji az etiópiai Oromia régió egyik zónája. Guji nevét az orom nép törzséről kapta. Gujit délen Borena, nyugaton a Déli Nemzetek, Nemzetiségek és Népek Régiója, északon a Ganale Dorya folyó határolja, amely elválasztja Bale-től, és keleten a Szomália régió.
A Tero mosóállomás 12 szabványos fermentációs tartállyal rendelkezik, és betartja a nemzetközi kávémosási és -készítési szabályokat és eljárásokat. A kávét több mint 280 szárítóágyon szárítják, mindegyiket kóddal jelölve a feldolgozás állapotának nyomon követésére. A vörös cseresznyét pépesítés előtt szedik és frissen válogatják. A túlérett és alulérett babot a feldolgozás előtt kézzel válogatják és szétválasztják. A válogatott cseresznyét pépesítik, és hagyják természetes erjedést. Az erjesztett kávét tiszta folyó vízzel mossuk.
Összefoglalva:
FAJ: 100% ARABICA
Ország: Etiópia
Régió: Tero
Tengerszint feletti magasság: 1900 méter
Fajta:
Pörkölési szint: Világos
Feldolgozási mód: Száraz
Ízjegyek: Komplex, gyümölcsös. A florális ízjegyek dominálnak, némi őszibarak, fekete tea .
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, filter
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:250mg/dl --- CGA<500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 9--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaz koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:123/100
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)