Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
10.490 Ft
Menny.:db

Ethiopia Sidamo Pörkölt kávé 1000g-V

Mennyiségi kedvezmény
3 - 4 db vásárlása esetén
10.090 Ft / db
5 - 9 db vásárlása esetén
9.690 Ft / db
10 db felett
9.290 Ft / db
Cikkszám: 004K11A
Gyártó: AVX
Elérhetőség: 3 db raktáron
Várható szállítás: 2024. április 24.
Szállítási díj: 1.590 Ft
Nem értékelt
10.490 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás és Paraméterek

Ethiopia washed Sidamo

Etiópiát az arabika variáns szülőföldjeként tartják számon. Ebben az országban számos, a mai napig kategorizálatlan fajta is található, melyet gyűjtőkategóriaként, "Heirloom"-nak neveznek. A cserjék a vadonban "gondozatlanul" nevelkedtek, mielőtt befogták őket a termelésbe. Ezeket a variánsokat nem nemesítettek és genetikai manipulációnak sem vetettek alá. A természet formálta őket. Több, mint 1000 ilyen kávét ismerünk. A csoportban elhelyetkedő kávék leginkább Typica variánsra hasonlítanak.
Ez és megannyi egyéb környezeti tényező járul ahhoz, hogy az etióp kávékat rendkívül komplex terményként tartják számon a világban. Ami nem alaptalan, hiszen a világ kávéállományával összehasonlítva 99%-al több fajta található meg itt. 
Ennek ellenére Etiópiánál nem csupán az export jelentős, hanem a belföldi fogyasztás is. A mindennapokat teljesen átitatja a kávékultúra. A 6,5 millió zsákos éves termelés fele belföldön kerül eladásra. A kávé készítés és fogyasztás egy ceremónia része, amely alkalmával összeül a család. A kávét hagyományosan egy serpenyőben pörkölik és egy különleges edényben, a "jebena"-ban készítik el, forró vízzel felöntve az őrleményt.
A legtöbb termelő kistermelőnek számít (akár csak néhány fája van), ez mellett jelen van egy-két nagyobb farm és természetesen a szövetkezetek. Utóbbiak azért fontosak, mert így a kisebb piaci szereplők nagyobb erővel tudják képviseltetni magukat.
A terményt a nagyobb farmok a saját feldolgozó-állomásukon dolgozzák fel, amíg a kisebb termelőknek marad a szövetkezet malma. Ez és ezen felül a mikroklíma, talaj és a variáns határozza meg az adott kávé ízjegyeit. Kávéik legtöbbjét naturál és mosott eljárással dolgozzák fel, azonban az utóbbi időben megjelent néhány "honey", vagyis mézes eljárással feldolgozott tétel is.

Etiópiában Sidamo régió állítja elő a legtöbb kávét. Ennek a területnek két alrégiója Guji és Yirgacheffe régiók. Azonban a legtöbb ember ezt "Sidamo mellett" ismeri, mivel külön kategóriát képviselnek a kávés világban. A kávét - mint általában a Gr. 2. jelölésű kávékat - mosott eljárással dolgozzák fel. Az innen érkező kávék meglehetősen változatos képet mutatnak. A fűszerestől a csokoládéson át a citrusosig szinte minden megtalálható. Attól, hogy Gr. 2. minősítésű nem kell megijedni. Az 1-es és 2-es kategória a specialty minősítésnek felel meg a 100-as pontrendszerben. A Gr. 1-es minősítés meglehetősen ritka.

Ízében leginkább egy citromos fekete teára hasonlít. Közepesen testes kávé. 


Faj: 100% Arabica
Ország: Etiópia
Régió: Sidamo
Tengerszint feletti magasság: 1600-1900 méter
Fajta: Heirloom
Pörkölési szint: Világos
Feldolgozási mód: mosott
Ízjegyek: Fekete tea, citrus
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, filteres eszközök

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Az oldal tetejére