Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
3.290 Ft
Menny.:db

Ethiopia washed Yirgacheffe Pörkölt Kávé 250g-V

Mennyiségi kedvezmény
3 db felett
3.090 Ft / db
Cikkszám: 004M212
Gyártó: AVX
Elérhetőség: Nincs készleten
Várható szállítás: 2024. augusztus 22.
Szállítási díj: 1.590 Ft
(1)
3.290 Ft
Menny.:db
Kívánságlistára teszem

Leírás és Paraméterek

Ethiopia Yirgacheffe
Etiópiát az arabika variáns szülőföldjeként tartják számon. Ebben az országban számos, a mai napig kategorizálatlan fajta is található, melyet gyűjtőkategóriaként, "Heirloom"-nak neveznek. A cserjék a vadonban "gondozatlanul" nevelkedtek, mielőtt befogták őket a termelésbe.
Ez és megannyi egyéb környezeti tényező járul ahhoz, hogy az etióp kávékat rendkívül komplex terményként tartják számon a világban. Ami nem alaptalan, hiszen a világ kávéállományával összehasonlítva 99%-al több fajta található meg itt. 
Ennek ellenére Etiópiánál nem csupán az export jelentős, hanem a belföldi fogyasztás is. A mindennapokat teljesen átitatja a kávékultúra. A 6,5 millió zsákos éves termelés fele belföldön kerül eladásra. A kávé készítés és fogyasztás egy ceremónia része, amely alkalmával összeül a család. A kávét hagyományosan egy serpenyőben pörkölik és egy különleges edényben, a "jebena"-ban készítik el, forró vízzel felöntve az őrleményt.
A legtöbb termelő kistermelőnek számít (akár csak néhány fája van), ez mellett jelen van egy-két nagyobb farm és természetesen a szövetkezetek. Utóbbiak azért fontosak, mert így a kisebb piaci szereplők nagyobb erővel tudják képviseltetni magukat.
A terményt a nagyobb farmok a saját feldolgozó-állomásukon dolgozzák fel, amíg a kisebb termelőknek marad a szövetkezet malma. Ez és ezen felül a mikroklíma, talaj és a variáns határozza meg az adott kávé ízjegyeit. Kávéik legtöbbjét naturál és mosott eljárással dolgozzák fel, azonban az utóbbi időben megjelent néhány "honey", vagyis mézes eljárással feldolgozott tétel is.
Yirgacheffe régióból számos különböző ízprofilú kávé érkezhet. A citrusostól a florálison át a fűszeresig akár.
Kávénk magasan terem és mosott eljárással lett feldolgozva. Ez a tétel meglehetősen komplex, melyben jelen van a citrusos savasság, florális ízjegyekkel, némi nugáttal kiegészítve. Textúráját tekintve meglehetősen testes kávéval van dolgunk.
 
Összefoglalva:
Faj: 100% Arabica
Ország: Etiópia
Régió: Yirgacheffe
Tengerszint feletti magasság: 1700 - 2200 méter
Fajta: 
Pörkölési szint: Közepesen Világos
Feldolgozási mód: Mosott, majd napon szárított
Ízjegyek: Komplex, gyümölcsös. A florális ízjegyek dominálnak, némi narancsos savassággal és nugátos ízzel.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó

Vélemények

5.00
1 értékelés
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
2023. 02. 14. -
Egy igazán izgalmas kávé!

Már a (kézi) őrlésnél éreztem hogy ez nem egy átlagos kávé: a világos pörkölés + a magas tengerszint feletti fennsíkon való termelésből fakadóan elképesztően nehéz megőrölni ezt a kávét kézzel.
A daráló beállítását más kávékhoz képest jóval finomabbra kellet állítanom, hogy ne 3-5 másodperc alatt jöjjön le.
25-45s -es blooming + ~20s 9-6 bar között, arányait tekintve, 1:3-ra hoz húztam le, magas hőmérsékleten.
A pohárban pedig abszolut jázmin illat van.
Kóstolásnál jázmin íz, illetve citrus am a kávéból kioldott cukrokkal egyfajta limonádé érzést kölcsönöznek.
Keserű ízt még channelling esetén sem találtam benne.

Azt nem értem pontosan hogy hogy lehet egy kávénak ennyire jázmin illata és íze, esetleg a szállításnál egy jázminos zsák mellett utazott a hajón?
Vagy jázmin ültetvény volt az ültetvény/processzálás közelében?

Mindenesetre egy egyedülálló élmény, ahol a florális jegyek, még olyan amatőr kávé kedvelő számára mint én, egyértelműen azonosítható és élvezhető :)
Köszi AVX az élményért!
Az oldal tetejére