Leírás és Paraméterek
Mexico SHG EP Esmeralda
Mexikó az utóbbi időben - meglehetősen méltatlanul - elhanyagold észak-amerikai ország volt, kávétermelés szempontjából. Az innen érkező tételek többnyire keverékekbe kerültek, köszönhetően a mogyorós, csokis ízviláguknak - és olcsó mivoltuknak - köszönhetően. Pedig az országban minden adott ahhoz, hogy kiváló minőségű (ide értve a specialty minősítésűeket) kávét állítsanak elő. A magasabban fekvő területek ideálisak a kávétermesztéshez, mint amilyen például a Guatemalával határos déli határvidék is. Az itt termő kávékban megjelenik a komplex gyümölcsösség, édesség.
Nem olyan régen kezdett el kilábalni a kávétermelés a válságból, amit a nemzetközi kávé egyezmény megszűnése okozott, mivel az szabályozta az eladási árakat. Mexikóban túltermelés lett és ez leverte a kávék árait. Pontosan ez miatt sok farmer elszegényedett, így nem tudtak a termeléshez megfelelő körülményeket biztosítani. Ennek következtében a mennyiség és minőség is csökkenni kezdett. Ezen kívül ami nehezíti a termelést az a levélrozsda, ami hatalmas károkat okoz.
A mexikói gazdák előszeretettel alkalmaznak organikus módszereket a termelés során. Ebben az országban is sok a kisbirtokos, akik elkezdtek szövetkezetekbe tömörülni. Ez javít termelékenységen, hiszen így nagyobb tételt tudnak értékesíteni és együtt jobb lehetőségekhez férnek hozzá.
A mi kávénk Chiapas régióból érkezik, amely pont megfelel az előbb említett kritériumoknak. Az "Altura" magasan termőt jelent. A magasabban termő kávék szemei tömörebbek, ízben édesebbek, összességében magasabb minőséget képviselnek, mint alacsonyabban termő társaik. A Guatemalával való közelsége miatt az innen érkező kávék némileg hasonlítanak a szomszédos terményekhez. Viszonylag alacsonyabb savasság, ugyanakkor az ízvilágos széles választéka található meg, már csak a terület nagysága miatt is. Comalapa és Chicomuselo községekben a kávék más, árnyékot adó fák tövében nevelkednek.
Ízvilágát tekintve az édes gyümölcsök, tejcsokoládé és a mandula jelenik meg, alacsony savasság mellett.
FAJ: 100% ARABICA
Ország: Mexikó
Régió: Chiapas
Tengerszint feletti magasság: 1100 méter
Fajta: Caturra
Ajánlott pörkölési szint: közepes
Feldolgozási mód: Mosott
Ízjegyek: Édes gyümölcsök, kakaó és mandula.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogó, phin
Leírás
Mexico SHG EP Esmeralda
Mexikó az utóbbi időben - meglehetősen méltatlanul - elhanyagold észak-amerikai ország volt, kávétermelés szempontjából. Az innen érkező tételek többnyire keverékekbe kerültek, köszönhetően a mogyorós, csokis ízviláguknak - és olcsó mivoltuknak - köszönhetően. Pedig az országban minden adott ahhoz, hogy kiváló minőségű (ide értve a specialty minősítésűeket) kávét állítsanak elő. A magasabban fekvő területek ideálisak a kávétermesztéshez, mint amilyen például a Guatemalával határos déli határvidék is. Az itt termő kávékban megjelenik a komplex gyümölcsösség, édesség.
Nem olyan régen kezdett el kilábalni a kávétermelés a válságból, amit a nemzetközi kávé egyezmény megszűnése okozott, mivel az szabályozta az eladási árakat. Mexikóban túltermelés lett és ez leverte a kávék árait. Pontosan ez miatt sok farmer elszegényedett, így nem tudtak a termeléshez megfelelő körülményeket biztosítani. Ennek következtében a mennyiség és minőség is csökkenni kezdett. Ezen kívül ami nehezíti a termelést az a levélrozsda, ami hatalmas károkat okoz.
A mexikói gazdák előszeretettel alkalmaznak organikus módszereket a termelés során. Ebben az országban is sok a kisbirtokos, akik elkezdtek szövetkezetekbe tömörülni. Ez javít termelékenységen, hiszen így nagyobb tételt tudnak értékesíteni és együtt jobb lehetőségekhez férnek hozzá.
A mi kávénk Chiapas régióból érkezik, amely pont megfelel az előbb említett kritériumoknak. Az "Altura" magasan termőt jelent. A magasabban termő kávék szemei tömörebbek, ízben édesebbek, összességében magasabb minőséget képviselnek, mint alacsonyabban termő társaik. A Guatemalával való közelsége miatt az innen érkező kávék némileg hasonlítanak a szomszédos terményekhez. Viszonylag alacsonyabb savasság, ugyanakkor az ízvilágos széles választéka található meg, már csak a terület nagysága miatt is. Comalapa és Chicomuselo községekben a kávék más, árnyékot adó fák tövében nevelkednek.
Ízvilágát tekintve az édes gyümölcsök, tejcsokoládé és a mandula jelenik meg, alacsony savasság mellett.
FAJ: 100% ARABICA
Ország: Mexikó
Régió: Chiapas
Tengerszint feletti magasság: 1100 méter
Fajta: Caturra
Ajánlott pörkölési szint: közepes
Feldolgozási mód: Mosott
Ízjegyek: Édes gyümölcsök, kakaó és mandula.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogó, phin