Leírás és Paraméterek
Peru Negrisa Fairtrade Pörkölt kávé
Peru Dél-Amerika Nyugati partján helyezkedik el, számos kávétermelő országgal (Brazíli, Ecuador, Kolumbia és Bolívia) szomszédságban. A kávé viszonylag korán megérkezett az országba, ugyanakkor az exportcikkként való termesztéssel csak viszonylag későn kezdtek el foglalkozni.
A termelési mód a nagybirtokosi módról fokozatosan állt át a kisbirtokosira. Aminek sajnos nagy hátránya, hogy kevesebb erőforráshoz jutnak a farmerek és a piacon is sokkal kisebb erőt képviselnek. Cserébe Peruban egészen jó az infrastruktúra és az állam is támogatja a kávé termelését. Ezen felül pedig számos farmer tagja valamilyen szövetkezetnek, ami viszont már nagyobb tárgyaló-erőt képvisel a nemzetközi piacokon. A jobb árakhoz az is hozzájárul, hogy számos kávé - ahogy ez is - rendelkezik különböző minősítésekkel (Fairtrade, Organic, Speciatly), Ezek mind-mind növelik a kávéért elkérhető árat a világpiacon.
Ennek a tételnek is meg van a Fair Trade minősítése. Ez egy termékminősítési eljárás, melyet mára világszerte alkalmaznak. Sokféle terméknél megjelenhet, mint a kávé, banán, kakaó, cukornád, méz és egyéb agrártermékek. A mozgalom a farmokon dolgozók jobb életkörülményeit hivatott biztosítani. Folyamatosan ellenőrzik a résztvevő partnereket, hogy betartják-e az előírásokat, mivel ezt a minősítést megszerezni jóval nehezebb, mint elveszíteni. Ezzel nem csak a dolgozók járhatnak jobban, hanem a termelők is, mivel a világpiacon magasabb árakat biztosíthat a minősítés.
Világviszonylatban Peru termelése előkelőnek számít. Az utóbbi években a specialty-szegmensben is kezdi felvenni a versenyt a többiekkel és elismerést kivívni magának.
Ez a tétel Peru északi részéről, Cajamarca régióból származik. Peru legjobb minősítésű és minőségű kávéi legtöbbször ebből a régióból kerülnek ki. A termelés ráadásul itt természetbarát módon zajlik. Ez az alapelve a Yakumama szövetkezésnek is, amely hasonló szemléletű, helyi termelőket foglal magába. Ők fontosnak tartják, hogy a közösség visszakapja a befektetett energiát, a jobb életkörülmények biztosítása mellett.
A termőterületek elhelyezkedése végett a kézi szedés jellemző, amely szintén jó hatással van a kikerülő kávé minőségére. Hiszen ilyen módon elkerülhető, hogy az alul- és túlérett szemek a tételbe kerüljenek. A szemeket mosott eljárással dolgozták fel, majd napon szárították. Így egy alapvetően kellemes karamelles ízvilágú kávét kapunk, némi gyümölcsösséggel kiegészítve.
Ország: Peru
Régió: Cajamarca
Faj: 100 % arabika
Fajta: Caturra, Bourbon és Typica
Tengerszint feletti magasság: 1500 - 1800 méter (SHB)
Feldolgozási mód: Mosott eljárás
Pörkölési szint: közepesen világos
Ízjegyek: Nugát, kakaó és méz.
Minősítés: Fair Trade
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogó és automata kávéfőző.