Leírás és Paraméterek
Brazil Fazenda Dona Nenem Specialty 84p
https://interamericancoffee.de/coffee-selection/fazenda-dona-nenem/
Eduardo Campos a földet apja családjának örökségén keresztül kapta. A farmot édesanyja után „Fazenda Dona Nenem”-nek nevezi el. 1977-ben kezd kávégazdálkodóként dolgozni, Patos de Minas régiójában saját bevallása szerint ő volt az első, aki kávét telepített. Különös figyelmet fordítottak a természetre már azelőtt, hogy a tanúsítás fogalma elérte volna Brazíliát. A gyakorlatban a megőrzés jóval túlmutat a merev brazil környezetvédelmi törvényeken. Az őshonos fákat és bokrokat újratelepítik, a szarvasmarhatartás hatását pedig a folyók és patakok melletti vízvédelem ellensúlyozza. Ezáltal a brazil Cerrado természetes, bokorszerű növényzete megőrződik, másrészt modern gazdálkodási technikákat alkalmaznak. A kávé betakarítása manuálisan és modern gépekkel történik, amelyek csak az érett cseresznyét képesek betakarítani. A gazdaság rendelkezik UTZ minősítéssel, valamint Rainforest Alliance tanúsítvánnyal.
Ország: Brazília
Faj: 100% Arabika
Régió: Municipality Presidente Olega, State of Minas Gerais, Brazil
Farm:Fazenda Dona Nenem
Tengerszint feletti magasság: 1054-1068 méter
Fajta: Red Catuai, Yellow Catuaí, Yellow Bourbon, Peaberry
Pörkölési szint: Közepesen világos
Feldolgozási mód: semi-washed, pulped natural, natural, washed
Ez a kávé édes, telt testű, enyhe savú és nagyon jól kiegyensúlyozott.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogós, szarvasi, phin.
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:320mg/dl --- CGA<500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 8--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaz koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg/dl, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:115/97
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)
Leírás
Brazil Fazenda Dona Nenem Specialty 84p
https://interamericancoffee.de/coffee-selection/fazenda-dona-nenem/
Eduardo Campos a földet apja családjának örökségén keresztül kapta. A farmot édesanyja után „Fazenda Dona Nenem”-nek nevezi el. 1977-ben kezd kávégazdálkodóként dolgozni, Patos de Minas régiójában saját bevallása szerint ő volt az első, aki kávét telepített. Különös figyelmet fordítottak a természetre már azelőtt, hogy a tanúsítás fogalma elérte volna Brazíliát. A gyakorlatban a megőrzés jóval túlmutat a merev brazil környezetvédelmi törvényeken. Az őshonos fákat és bokrokat újratelepítik, a szarvasmarhatartás hatását pedig a folyók és patakok melletti vízvédelem ellensúlyozza. Ezáltal a brazil Cerrado természetes, bokorszerű növényzete megőrződik, másrészt modern gazdálkodási technikákat alkalmaznak. A kávé betakarítása manuálisan és modern gépekkel történik, amelyek csak az érett cseresznyét képesek betakarítani. A gazdaság rendelkezik UTZ minősítéssel, valamint Rainforest Alliance tanúsítvánnyal.
Ország: Brazília
Faj: 100% Arabika
Régió: Municipality Presidente Olega, State of Minas Gerais, Brazil
Farm:Fazenda Dona Nenem
Tengerszint feletti magasság: 1054-1068 méter
Fajta: Red Catuai, Yellow Catuaí, Yellow Bourbon, Peaberry
Pörkölési szint: Közepesen világos
Feldolgozási mód: semi-washed, pulped natural, natural, washed
Ez a kávé édes, telt testű, enyhe savú és nagyon jól kiegyensúlyozott.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogós, szarvasi, phin.
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:320mg/dl --- CGA<500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 8--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaz koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg/dl, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:115/97
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)