Leírás és Paraméterek
AVX Espresso Blend Pörkölt Kávé (80/20)
Pörkölési szint: Közepesen Sötét
Ízvilág: Étcsokoládé, vérnarancs és kakaó.
Tejes italban: Leginkább a kakaó dominál.
Elkészítéséhez ajánlott eszközök: Eszpresszó, automata kávégép, kotyogó, Phin.
Összetevők: 80 % Arabica és 20 % Robusta:
Espresso blendünk megalkotásakor egy karakteres, igazi klasszikus eszpresszónak megfelelő keveréket szerettünk volna. Ez mellett szerettük volna, ha tejes italokban is megállja a helyét. A Honduras a blendben a csokoládés ízvilágot adja, az édesség mellett. A Colombia Supremo némi gyümölcsösséget csempész az italba. A Kappi Royale a testességért és a csonthéjas ízjegyekért felel.
Pörkölését tekintve sötét pörkölésű.
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:378mg/dl --- CGA>500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 6--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaznak koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:97/77
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)
Leírás
AVX Espresso Blend Pörkölt Kávé (80/20)
Pörkölési szint: Közepesen Sötét
Ízvilág: Étcsokoládé, vérnarancs és kakaó.
Tejes italban: Leginkább a kakaó dominál.
Elkészítéséhez ajánlott eszközök: Eszpresszó, automata kávégép, kotyogó, Phin.
Összetevők: 80 % Arabica és 20 % Robusta:
Espresso blendünk megalkotásakor egy karakteres, igazi klasszikus eszpresszónak megfelelő keveréket szerettünk volna. Ez mellett szerettük volna, ha tejes italokban is megállja a helyét. A Honduras a blendben a csokoládés ízvilágot adja, az édesség mellett. A Colombia Supremo némi gyümölcsösséget csempész az italba. A Kappi Royale a testességért és a csonthéjas ízjegyekért felel.
Pörkölését tekintve sötét pörkölésű.
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:378mg/dl --- CGA>500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 6--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaznak koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:97/77
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)