Leírás és Paraméterek
Brazil Santos
Faj: 100% Arabica
Ország: Brazília
Régió: Mogiana, Sul de Minas, Cerrado
Tengerszint feletti magasság: 800-1350 méter
Fajta: Mundo Novo, Icatu, Acaiá, Catuaí, Tupi
Pörkölési szint: Sötét
Feldolgozási mód: Naturál/száraz.
Ízjegyek: Dió, kakaó és étcsokoládé. Erősen testes kávé.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogós.
Egyszerű, mint a faék. Mindig ez jut eszembe erről a kávéról. Semmi nincsen benne túlbonyolítva. Egy tipikus brazil kávé, amit pont ez tesz zseniálissá. Étcsokoládés íz, ami tejes italokban tejcsokoládévá szelídül, a méz édességével párosulva. Aki egy fenomenális ristrettora szomjazik, ne keresgéljen tovább. Brutálisan finom alacsony kivonatolási aránynál. Amit magas testesség koronáz meg.
Azonban, ha mélyebbre ásunk, felsejlik a szóban forgó kávé komplexitása.
Brazília a világ egyik legnagyobb kávétermelő a világon. A legtöbb kávé nem magasan termő, leginkább 600-1200 méter között zajlik a termelés. Ez jóval alacsonyabb érték, mint ami egyéb dél-amerikai és az afrikai kávétermelő országokra jellemző. Részben ezért, alacsony savasság jellemzi az innen érkező kávékat. Ízjegyekben leginkább a mogyoró és a csokoládé dominál. Aki szereti az édeset a csészében, pont jó helyen jár.
Santos-nak van a legnagyobb tengeri kikötője Latin-Amerikában. Itt kezelik nagy részét a világ kávékereskedelmének és számos egyéb terméknek, például a banánnak is.
Hogy közelítsünk erre a kávéra, néhány gondolat Santos-régiójáról. Az itt termelt kávék többségét natúr/száraz eljárással dolgozzák fel. Nem feltétlen az infrastrukturális hiányosságok miatt (lásd az afrikai kávétermelő országok), hanem az eljáráshoz ideális klimatikus viszonyok miatt. Itt pont megfelelő a napsütéses órák száma, a csapadék mennyisége és a páratartalom is ehhez a feldolgozási módhoz. Az így „kezelt” kávékat alacsonyabb savasság, viszont magasabb édesség jellemzi mosott társaikhoz képest. A régióban variánsok tekintetében a Bourbon a leggyakoribb.
Visszatérve az elkészített kávéra. Kifejezetten jól áll a kávénak az 1:1-es arány. Tehát 20 gramm kávéőrleményből 20 gramm kifolyó mennyiség. Nem kell megijedni a viszonylag tág időablaktól sem. Még a 40 másodperces csapolás is jól áll neki. Az ideális időintervallum valahol 25 és 40 között helyezkedik el. Egyáltalán nem kényes kávé.
Íz-ügyileg a kakaó és étcsokoládé dominál. Tejben pedig a tejcsokoládé és a mogyoró a jellemző. Amennyiben van előáztatás, 3 BAR-on akár 6 másodpercig is el lehet menni. Kivonatolási hő tekintetében nem érdemes túl magas értéket megcélozni (La Marzocco Linea Classic, 87,5-88 fok).
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:310mg/dl --- CGA>500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 7--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaz koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg/dl, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:88/69
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)
Leírás
Brazil Santos
Faj: 100% Arabica
Ország: Brazília
Régió: Mogiana, Sul de Minas, Cerrado
Tengerszint feletti magasság: 800-1350 méter
Fajta: Mundo Novo, Icatu, Acaiá, Catuaí, Tupi
Pörkölési szint: Sötét
Feldolgozási mód: Naturál/száraz.
Ízjegyek: Dió, kakaó és étcsokoládé. Erősen testes kávé.
Ajánlott elkészítési módok: eszpresszó, kotyogós.
Egyszerű, mint a faék. Mindig ez jut eszembe erről a kávéról. Semmi nincsen benne túlbonyolítva. Egy tipikus brazil kávé, amit pont ez tesz zseniálissá. Étcsokoládés íz, ami tejes italokban tejcsokoládévá szelídül, a méz édességével párosulva. Aki egy fenomenális ristrettora szomjazik, ne keresgéljen tovább. Brutálisan finom alacsony kivonatolási aránynál. Amit magas testesség koronáz meg.
Azonban, ha mélyebbre ásunk, felsejlik a szóban forgó kávé komplexitása.
Brazília a világ egyik legnagyobb kávétermelő a világon. A legtöbb kávé nem magasan termő, leginkább 600-1200 méter között zajlik a termelés. Ez jóval alacsonyabb érték, mint ami egyéb dél-amerikai és az afrikai kávétermelő országokra jellemző. Részben ezért, alacsony savasság jellemzi az innen érkező kávékat. Ízjegyekben leginkább a mogyoró és a csokoládé dominál. Aki szereti az édeset a csészében, pont jó helyen jár.
Santos-nak van a legnagyobb tengeri kikötője Latin-Amerikában. Itt kezelik nagy részét a világ kávékereskedelmének és számos egyéb terméknek, például a banánnak is.
Hogy közelítsünk erre a kávéra, néhány gondolat Santos-régiójáról. Az itt termelt kávék többségét natúr/száraz eljárással dolgozzák fel. Nem feltétlen az infrastrukturális hiányosságok miatt (lásd az afrikai kávétermelő országok), hanem az eljáráshoz ideális klimatikus viszonyok miatt. Itt pont megfelelő a napsütéses órák száma, a csapadék mennyisége és a páratartalom is ehhez a feldolgozási módhoz. Az így „kezelt” kávékat alacsonyabb savasság, viszont magasabb édesség jellemzi mosott társaikhoz képest. A régióban variánsok tekintetében a Bourbon a leggyakoribb.
Visszatérve az elkészített kávéra. Kifejezetten jól áll a kávénak az 1:1-es arány. Tehát 20 gramm kávéőrleményből 20 gramm kifolyó mennyiség. Nem kell megijedni a viszonylag tág időablaktól sem. Még a 40 másodperces csapolás is jól áll neki. Az ideális időintervallum valahol 25 és 40 között helyezkedik el. Egyáltalán nem kényes kávé.
Íz-ügyileg a kakaó és étcsokoládé dominál. Tejben pedig a tejcsokoládé és a mogyoró a jellemző. Amennyiben van előáztatás, 3 BAR-on akár 6 másodpercig is el lehet menni. Kivonatolási hő tekintetében nem érdemes túl magas értéket megcélozni (La Marzocco Linea Classic, 87,5-88 fok).
Koffeintartalom mérés:
A mért kávé koffein és klorogénsav tartalma:CAF:310mg/dl --- CGA>500mg/dl
Naponta legfeljebb -- 7--szimpla adag kávé ajánlott ebből a típusból.
A koffein méréshez használt műszer:Lighttells CA-700 Caffeine & CGA Meter
Kávék koffeintartalma:
A legnagyobb mértékben tartalmaz koffeint a robuszta típusok, de ezek között is lehetnek nagy különbségek.
Típustól függően 300-500mg/dl
Az arabica kávék koffeintartalma kevesebb: 100-350mg/dl
A koffein mentes kávék is tartalmazmak valamennyi koffeint: 5-50mg/dl
Naponta ajánlott maximális koffein bevitel: 600 mg/dl, ami kb 6-8*1 adag kávét jelent.
A méréshez az alábbiak szerint készítettük el a kávét:
17-18,5g-ból készítettünk 50ml eszpresszót. Az őrlőn minden esetben állítottunk, hogy kb egyforma lefolyást érjünk el.
A mennyiséget a kávé színe határozta meg.
Klorogénsav tartalom mérése:
Mi az a klorogénsav? A klorogénsav egy olyan természetes vegyület, mely legnagyobb mennyiségben a kávéban található meg. Antioxidánsként ismert, segít a glükóz lassú felszabadulásában, így nem emeli meg a vércukrot olyan hirtelen.
Kávé szín mérés
A kávé színe:88/69
A méréshez használt műszerek:
Tonino Color meter / Lighttells CM200
80-92 / 62-72:Sötét pörkölés (S)
92-105 / 73-82:Közepesen sötét pörkölés (KS)
110-115 / 83-100:Közepesen világos pörkölés (KV)
116-130 / 101-115:Világos pörkölés (V)
116-130 / 101-115:Filter pörkölés (Filter)